Roy van Krieken Roy van Krieken
11/08/2023 13:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/08/2023 13:00

Nederlanders en financiële struggles: De pijnlijke feiten op een rij

icon-finance
Finance nieuws
Nederland-schulden-rood-staan-financiele-problemen

Foto: Shutterstock/shisu_ka

Oké, laten we eens eerlijk zijn: wie van ons heeft niet ooit met samengeknepen billen bij de kassa gestaan, hopend dat de pinpas het niet begeeft? Juist, Nederlanders en hun bankrekeningen, het is soms net een soapserie. Want ondanks dat we in een land leven waarin de kwaliteit van leven torenhoog is, lopen verrassend veel van ons tegen financiële obstakels aan.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Nederlanders staan massaal in het rood

Uit een recent onderzoek van het NIBUD blijkt dat maar liefst 14% van de Nederlanders (van 18 tot 75 jaar) eigenlijk permanent in het rood staat. Dat is meer dan een op de tien volwassenen die stelselmatig meer spenderen dan er binnenkomt. Het is niet alleen Piet van twee huizen verderop; zelfs degenen met een steviger inkomen voelen de knijp.

En laten we het eens over de jeugd hebben. Onze jongvolwassenen, degenen onder de 35, lijken de zwaarste klappen te vangen, vooral door die vervelende stijgende vaste lasten. En ja, er zijn gelukkig hulplijnen. Bedrijven kunnen een NIBUD-coach in de arm nemen als ze merken dat een medewerker moeite heeft om rond te komen. Het bestaan van deze hulplijnen is uiteraard positief, maar in een ideale wereld zijn ze helemaal niet nodig!

Advertentie

Financiele problemen overal om ons heen

Nu komt het meest schokkende cijfer: 42% van de huishoudens heeft in 2022 te maken gehad met financiële problemen. Dat betekent dat bijna de helft van Nederland op de een of andere manier financieel worstelt. Dat komt eigenlijk niet overeen met de stelling dat de kwaliteit van leven hoog is, zou je zeggen.

Met zulke cijfers is het ook geen wonder dat organisaties zoals het CBS en SCP zich buigen over wat ‘armoede’ nu eigenlijk betekent in Nederland. Waar trekken we die grens?  Ze zijn hard aan het werk om die definitie bij te stellen en een duidelijker beeld te geven van financiële uitdagingen in ons land. Leven er misschien niet veel meer mensen in Nederland in armoede dan we momenteel met z’n allen denken door een verouderde definitie?

Kort samengevat, Nederland mag dan wel een hoge levenskwaliteit hebben, maar dat betekent niet dat we allemaal op rozen zitten. Of je nu veel of weinig verdient, de financiële strijd is echt en raakt velen van ons. Waakzaamheid en ondersteuning zijn nu meer dan ooit nodig.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Advertentie

Trending Finance nieuws

Man (25) werd snel cryptomiljonair, maar dat had anders kunnen aflopen
Man (25) werd snel cryptomiljonair, maar dat had anders kunnen aflopen
Analyse: is het slim om je complete vermogen in crypto te investeren?
Analyse: is het slim om je complete vermogen in crypto te investeren?
Waarom bitcoin ditmaal niet meestijgt met de GameStop en memecoin hype
Gamestop-aandelen exploderen opnieuw door aanstichter van hype in 2021
Advertentie