Thom Derks Thom Derks
26/03/2023 17:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/03/2023 17:00

VS overweegt extra steun voor banken in crisis

icon-finance
Finance nieuws
VS overweegt extra steun voor banken in crisis

Foto: Juancat/Shutterstock

De Amerikaanse bankencrisis is nog altijd in volle gang en in het kader daarvan overwegen de autoriteiten om de kredietlijnen voor banken van een uitbreiding te voorzien. Dat zou First Republic Bank in theorie de tijd kunnen geven om een buffer te verzamelen en zichzelf te redden. Op 26 maart claimt Bloomberg op basis van anonieme bronnen dat ze in de Verenigde Staten hardop nadenken over wat ze met het probleem, met name in de vorm van First Republic Bank, aan moeten.

Gamestop-legende laat opnieuw aandeel ontploffen met één meme
Gamestop-legende laat opnieuw aandeel ontploffen met één meme

Uitbreiding mogelijkheden Federal Reservehttps://www.crypto-insiders.es/finanza/estados-unidos-estudia-ayudas-adicionales-para-los-bancos-en-crisis/

Een optie die momenteel wordt overwogen is om de faciliteiten bij de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, van uitbreiding te voorzien. First Republic werd in eerste instantie aangemerkt als een bank die stabiel genoeg was om te blijven draaien zonder onmiddellijke steun van de autoriteiten.

Als ervoor wordt gekozen om de faciliteiten bij de Federal Reserve uit te breiden, dan is het idee om dit van toepassing te laten zijn op alle banken. De maatregelen zouden dus niet gericht zijn op een selectief groepje banken, waar in eerste instantie nogal wat kritiek op was.

Men was in de Verenigde Staten namelijk bang dat alleen de wat grotere banken in aanmerking zouden komen voor hulp, wat de kleinere en regionale banken in de problemen zou kunnen brengen. Als klanten van die banken immers doorkrijgen dat hun tegoeden daar niet veilig zijn, maar bij de grotere jongens wel, dan is de keuze voor een overstap natuurlijk snel gemaakt.

Advertentie

Structurele uitdagingen met de balans

Hoewel de autoriteiten van mening zijn dat First Republic inderdaad voor structurele problemen staat aangaande de financiële huishouding, zien zij daar niet hetzelfde risico als bij Silicon Valley Bank. In het geval van de laatstgenoemde bank raakten de klanten in paniek en besloten ze massaal om daar hun tegoeden weg te halen, waardoor de bank omviel.

“First Republic heeft cash om de opnameverzoeken van klanten te honoreren, zo melden de bronnen. Daar zit ook de 30 miljard dollar bij die door de grootster banken van Amerika zijn gestort deze maand.”

Het heeft er dus alle schijn van dat de bankencrisis in de Verenigde Staten nog niet voorbij is en dat er een spannende periode aankomt voor de gehele financiële industrie. Kan dit dan de definitieve doorbraak voor bitcoin (BTC) als alternatieve asset betekenen? Dat gaan we de komende maanden mogelijk leren.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Duitsland bijna klaar met Bitcoin dump: minder dan 20% blijft over
Duitsland dumpt 435 miljoen aan bitcoin, parlementslid slaat alarm
Bitcoin en aandelen onderuit, ondanks positief inflatierapport
Waarom komende donderdag alles kan bepalen voor Bitcoin in 2024
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Duitsland bijna klaar met Bitcoin dump: minder dan 20% blijft over
3 redenen waarom de bitcoin koers al dagen daalt
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Advertentie
Advertentie