Erik Juffermans Erik Juffermans
15/03/2023 19:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/03/2023 19:00

“De ondergang van Silicon Valley Bank is absoluut goed voor bitcoin”

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: T. Schneider/Shutterstock

De omgevallen banken Silvergate en Silicon Valley Bank (SVB) waren verweven met de crypto sector. Een groot deel van de investeringen verliepen namelijk via deze banken. De ineenstortingen hebben dan mogelijk ook grote gevolgen voor de crypto sector. Maar volgens de CEO van hardware wallet fabrikant Trezor, Josef Tětek, zijn deze gevolgen niet perse slecht. Volgens hem is het juist goed dat de banken omgevallen zijn.

Bitcoin miners zijn niet meer welkom in Noorwegen met nieuwe wet
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Goed nieuws voor Bitcoin

De reden van de chaos omtrent de banken afgelopen week ligt volgens Tětek bij de banken en niet bij de crypto sector. De bankencrisis zal bitcoin (BTC) alleen maar meer naar voren duwen als een veilige haven en risk-off asset. Hij verwijst daarmee ook naar de bankencrisis van 2008. Niet lang daarna werd Bitcoin gecreëerd door Satoshi Nakamoto in reactie op de crisis.

De forse koersstijging van bitcoin deze week is volgens Tětek daarom ook een direct gevolg van het omvallen van de banken. Volgens hem is het omvallen van de banken een duidelijke herinnering waarom we bitcoin nodig hebben.

“De huidige ondergang van bepaalde banken is absoluut goed voor bitcoin. Maar het is minder goed wat betreft opties voor het bewaren van crypto. Maar volgens ons is de beste optie altijd self-custody.”

Banken zijn het probleem

Volgens Tětek is er een fundamenteel probleem met het traditionele bankensysteem. 

“Banken bewaren ons geld niet meer, maar ze lenen het uit en kopen er volatiele assets mee. Klanten zijn in feite de schuldeisers van de bank. Het is begrijpelijk dat mensen voor alternatieven zoals bitcoin kiezen.”

Volgens Tětek is de banken chaos van de afgelopen week dus in essentie goed nieuws. De zoveelste rotte appel die eruit wordt gehaald. Maar er werden ook de nodige zorgen geuit over het hele gebeuren. Crypto investeerder Scott Melker vraagt zich af wie er na het wegvallen van de banken de crypto industrie moet gaan financieren.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie