Erik Juffermans Erik Juffermans
15/03/2023 06:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/03/2023 06:00

Circle en Coinbase wijzen op risico’s van ‘TradFi’ en crypto banken

icon-finance
Finance nieuws

Foto: Neirfy/Shutterstock

Afgelopen weekend kwam de stablecoin USDC in de problemen vanwege een domino effect veroorzaakt door traditionele banken. Bij deze banken had het bedrijf achter USDC, Circle, een groot deel van zijn reserves staan. De rust is wat teruggekeerd, maar Circle en ook de exchange Coinbase wijzen op de problemen die de traditionele financiële wereld, ook wel ‘TradFi’ genoemd, hebben veroorzaakt.

Dit is het bizarre miljoenensalaris van Max Verstappen
Dit is het bizarre miljoenensalaris van Max Verstappen

Circle is kritisch over Tradfi

Crypto land bevindt zich momenteel in een aparte situatie. Waar meestal de crypto sector het pispaaltje is, waren het deze keer de traditionele banken die hun zaken niet op orde hadden en de crypto sector schaadde.

“Wat er de laatste paar dagen gebeurde is een soort ironische ‘black swan’ gebeurtenis. Waar normaal gesproken de besmetting plaatsvindt van crypto naar TradFi, was het nu andersom.”

Aldus Caroline Hill van Circle. Drie banken waar Circle mee samenwerkte om zijn reserves te waarborgen gingen binnen een week failliet, en USDC verloor kort zijn link met de dollar. Inmiddels heeft USDC zijn link weer hersteld, maar volgens Hill is er desondanks dringend nieuwe regelgeving nodig.

“De markt heeft zich hersteld. Maar het is een andere reden waarom ik denk dat er dringend regulatie nodig is. Uiteindelijk zijn onze reserves volledig afhankelijk van het fractionele banksysteem.”

Het risico van traditionele banken

Hill hint op de mankementen en de risico’s van de link tussen de crypto sector en het fractionele banksysteem. Simpelweg houdt dit systeem in dat traditionele banken maar een klein deel van de stortingen als reserves hoeven te bezitten. Bij een potentiële bankrun kan een dergelijke situatie dramatische gevolgen hebben zoals we afgelopen weekend bij deze banken zagen.

Een ander probleem is dat er relatief weinig banken zaken willen doen in de crypto sector door de onduidelijke regelgeving Hoewel de institutionele interesse toeneemt, is het een stap die nog weinig banken met overtuiging durven te nemen. Volgens Scott Bauguess creëert die gelimiteerde hoeveelheid ‘crypto banken’ momenteel een groot risico voor de crypto sector.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Gigantische XRP prijsstijging op de loer, volgens crypto-analisten
Dit is wanneer XRP de $250 kan halen volgens analisten
Advertentie

Trending Finance nieuws

Dit is het bizarre miljoenensalaris van Max Verstappen
Dit is het bizarre miljoenensalaris van Max Verstappen
Advertentie