Simon Bosch Simon Bosch
10/05/2023 18:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/05/2023 18:00

Goldman Sachs: 32% van rijke investeerders bezit crypto

Nieuws
Goldman Sachs klanten duiken massaal in crypto dankzij bitcoin ETFs

Foto: Barbara Froehlich/Shutterstock

Crypto is erg populair geworden de afgelopen jaren. Zo bezit volgens Coinbase 20% van de inwoners van de VS cryptocurrencies, en in sommige landen was dit in 2022 zelfs nog meer. Volgens een onderzoek van Goldman Sachs is crypto opvallend nog populairder bij welvarende investeerders. Maar liefst 32% van de onderzochte family offices heeft namelijk blootstelling aan crypto.

Waarom mogelijk méér Bitcoin miners de halving dit keer overleven

Meer blootstelling onder grote investeerders

In een rapport getiteld ‘Eyes on the horizon,’ schrijft de Amerikaanse investeringsbank dat het wereldwijd 166 family offices heeft geïnterviewd. Een family office is een financiële dienstverlener die één of meerdere generaties van een rijke familie ondersteunt bij het beheer van hun vermogen. 72% van de family offices die Goldman heeft onderzocht beheert minstens 1 miljard dollar. 57% hiervan bevindt zich in Noord- en Zuid-Amerika, en 21% in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA).

Het onderzoek gaat over een groot aantal onderwerpen, maar blockchain en crypto kwam ook aan bod. Maar liefst 68% investeert niet in crypto, een grote meerderheid dus, maar 32% doet dat wel. 19% van alle ondervraagden gelooft in het nut van blockchain. 9% noemt portfoliodiversificatie als belangrijkste reden, en 8% gebruikt crypto als een oppotmiddel. 8% gebruikt de activaklasse om te speculeren.

De niet geïnteresseerde groep toont helaas voor de sector een minder positieve verhaal. In 2021 verklaarde nog 45% van de ondervraagden nog dat zij toen niet geïnteresseerd waren, maar in de toekomst mogelijk wel. Dit is gedaald naar slechts 12%. Dat geeft duidelijk aan dat de bearmarkt en de failliet gegane crypto-bedrijven een grote bres heeft geslagen in het vertrouwen.

Advertentie

Recessie, geopolitiek en inflatie de grootste problemen

Crypto is natuurlijk niet het enige waar deze categorie investeerders mee bezig is. We leven in een bewogen tijd, en dat is te merken aan het beeld van de ondervraagden. 73% van de ondervraagden in Azië maakt zich zorgen om geopolitieke ontwikkelingen. Dat is een stuk meer dan in Europa, het Midden-Oosten en Afria (47%) en in Noord- en Zuid-Amerika (56%).

Toch lijkt een groot deel van de investeerders zich niet zoveel zorgen te maken. Wereldwijd verwacht 26% blootstelling aan Amerikaanse activa de komende 12 maanden te vergroten. 61% zegt hier niets aan te gaan veranderen. Ook zouden veel partijen in 2023 weer meer risico willen nemen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie