Niels Poerwoatmodjo Niels Poerwoatmodjo
26/02/2020 16:03 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/02/2020 16:03

Het coronavirus en Bitcoin, is BTC nog wel een safe haven?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Microsoft en overheden gaan coronavirus analyseren met blockchain-technologie

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Velen verwachtten dat de koers van bitcoin (BTC) vanwege de onrust door het coronavirus zou stijgen, maar tot op heden is hier nog geen sprake van. De vraag rijst logischerwijs of Bitcoin door investeerders wel wordt beschouwd als safe haven.
De verspreiding van het coronavirus in Zuid-Korea, Italië, Iran en zelfs dichtbij de Nederlandse grens houdt de gemoederen bezig. Als gevolg hiervan halen investeerders hun handen af van risicovolle activa en neemt de interesse in goud als investering toe.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

De beurzen

De Dow Jones, de oudste aandelenindex van Amerika, verloor 900 punten en registreerde daarmee een verlies van meer dan 3% en ook de Nasdaq kelderde 2,8%. Ook buiten Amerika hebben de beurzen het moeilijk. Zo daalde de Britse FTSE bijna 2% en de Japanse Nikkei 225 3,3%. Toen Amerikaanse hoge ambtenaren van de gezondheidszorg bekend maakten dat er een reële kans is op verdere verspreiding van het virus, versnelden de verliezen op de Amerikaanse markten. Toch nam de bitcoin-koers niet toe, maar juist af.

Advertentie

Safe haven

De discussie omtrent Bitcoin als safe haven wordt al geruime tijd gevoerd. Vrij recent, met de onrust tussen Amerika en Iran, werd door aanhangers van het safe haven-idee gewezen naar de koers van bitcoin die aardig wist te stijgen. Nadat de Iraanse generaal Qasem Soleimani bij een Amerikaanse luchtaanval om het leven kwam en de wereld leek te vrezen voor een escalatie wist bitcoin te stijgen van net onder de $7.000 naar $8.500. Ook halverwege vorig jaar, met onrust tussen Amerika en China wist bitcoin flink in waarde toe te nemen.
Nu, met het coronavirus dat veel mensen angst inboezemt, lijkt Bitcoin zich niet te gedragen als safe haven. Sterker nog, in plaats van goud te volgen lijkt bitcoin het koersverloop van risicovolle activa te volgen. Het lijkt erop dat de moeder aller cryptocurrencies wel de vruchten heeft kunnen plukken in het geval van hyperinflatie en politieke onrust, is het duidelijk dat dit niet het geval is op het moment dat er een pandemie dreigt; althans, nog niet.
Mogelijk wordt het belangrijk om nuance aan te brengen als er discussie wordt gevoerd over Bitcoin als safe haven. Bovenstaand verhaal illustreert hoe Bitcoin zich soms wel als safe haven lijkt te gedragen en soms niet. Uitgaande van de gebeurtenissen die hierboven worden beschreven is op te maken dat Bitcoin wel als safe haven reageerde in tijden van politieke onrust en risico’s veroorzaakt door banken en overheden, maar niet als het gaat om een gezondheidsrisico dat tot op heden nog geen desastreus effect heeft gehad op de economie.

Deel dit artikel
Niels Poerwoatmodjo

Head of Content Niels kwam in 2017 in aanraking met cryptocurrency. Toegegeven, het duurde even voordat de vonk oversloeg, maar toen dat gebeurde was hij van één ding overtuigd: Iedereen moet in begrijpelijke taal over de wereld van cryptocurrencies en blockchain-technologie kunnen lezen!

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie