Niels Poerwoatmodjo Niels Poerwoatmodjo
24/02/2020 11:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/02/2020 11:00

Hoe weet je of een bearmarkt voor Bitcoin dreigt?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Hoe weet je of een bearmarkt voor Bitcoin dreigt?

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Onlangs publiceerde Bank of America Securities, de investeringsarm van Bank of America, een lijst met 19 indicatoren die zouden aangeven dat een bearmarkt aanstaande is. Sommigen beweren dat een een soortgelijke analyse met dezelfde indicatoren ook uitgevoerd kan worden om de koers van bitcoin te voorspellen.
Als we naar de traditionele aandelenmarkt kijken dan geeft meer dan 60% van de indicatoren aan de markt zich op een omslagpunt begeeft. Zo meet een van de indicatoren bijvoorbeeld een toename van de rente die door de Amerikaanse centrale bank wordt gehanteerd.
Met een aandelenmarkt die het moeilijk heeft geven steeds meer indicatoren aan dat een bearmarkt op de loer ligt. Er is bijvoorbeeld sprake van een inverted yield curve. Een yield curve is een rentetermijnstructuur en wordt voornamelijk gebruikt in vermogensbeheer. De curve geeft het verband weer tussen rendement op gelijksoortige of vergelijkbare leningen, maar met een verschillende looptijd. Op dit moment is er sprake van een inverted yield curve, wat zoveel betekent als dat van bepaalde investeringsproducten het rendement lager is met een lange looptijd dan met een korte looptijd; een gegeven dat zorgt voor een een bearish indicator die afgaat.
Volgens Bank of America Securities hebben de indicatoren in meer dan 80% van de gevallen sinds 1968 een bearmarkt voorzien. De laatste keer, eind 2018, gaf 80% van de indicatoren aan dat een bearmarkt eraan zat te komen. Echter gebeurde dit niet.

Nederlandse doorbraak: zelf bitcoins maken als alternatief voor thuiswerken
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Maar Bitcoin dan?

Nu zijn er economen die de koers van bitcoin (BTC) kan worden voorspeld door naar de aandelenmarkt te kijken. Zij geloven namelijk dat Bitcoin en aandelen omgekeerd evenredig aan elkaar gelinkt zijn: als de ene stijgt daalt de ander en andersom.
Het komt misschien niet als verrassing, maar deze relatie tussen Bitcoin en aandelen is gebaseerd op het idee dat Bitcoin een safe haven is. Het idee is dat investeerders vermogen verplaatsen naar Bitcoin omdat er minder overheidsbeleid op van toepassing is. Edelmetalen zoals goud vervullen in deze een soortgelijke functie. Als de aandelenmarkt bearish wordt zou er dus meer geld richting Bitcoin moeten komen.
Toen het coronavirus voor een negatief effect zorgde op de aandelenmarkt zagen we de koers van bitcoin stijgen. Dit geeft aan dat investeerders Bitcoin als lucratief alternatief zien op het moment dat de traditionele markt het zwaar heeft.
Critici zijn er niet van overtuigd dat dezelfde indicatoren op Bitcoin kunnen worden toegepast. Zij beweren namelijk dat Bitcoin nog nooit een echte bearmarkt heeft meegemaakt.
Wat denk jij van bovenstaand verhaal? Laat het ons weten in ons gratis discussiekanaal op Telegram!

Deel dit artikel
Niels Poerwoatmodjo

Head of Content Niels kwam in 2017 in aanraking met cryptocurrency. Toegegeven, het duurde even voordat de vonk oversloeg, maar toen dat gebeurde was hij van één ding overtuigd: Iedereen moet in begrijpelijke taal over de wereld van cryptocurrencies en blockchain-technologie kunnen lezen!

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie