Timo Bult Timo Bult
10/12/2020 12:19 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/12/2020 12:19

Crypto-oprichter had jacht met goudstaven, terwijl hij "niets" zou hebben verdiend

ICO’s
Crypto-oprichter had jacht met goudstaven, terwijl hij

Foto: 3rdtimeluckystudio/Shutterstock

In het Initial Coin Offering (ICO) tijdperk kwamen frauduleuze cryptocurrency-projecten vaak voorbij. De gekte rondom crypto zorgde ervoor dat veel mensen vrijwel alle nieuwe cryptocurrencies kochten. Langzaamaan worden de oplichters achter deze projecten opgepakt, zo ook Amir Burno Elmaani van het crypto-project Oyster Protocol.
Oyster Protocol zou een online data-opslag platform zijn waarop het Pearl token de native cryptocurrency was. De oprichter, Elmaani, claimde destijds dat het aantal tokens dat in omloop zou komen vast stond. Dit bleek echter niet het geval te zijn.
Met de ICO heeft Elmaani miljoenen dollars verdiend. Dat hij nu opgepakt is komt door belastingontduiking. In 2017 zou hij $15.000 hebben verdiend en in 2018 helemaal niets, aldus zijn belastingaangiften. Dit kwam echter niet helemaal overeen met zijn uitgaves, hij kocht namelijk onder andere een jacht van maar liefst $10 miljoen. In een persverklaring laat het Amerikaanse ministerie van justitie weten:

“Elmaani verdiende miljoenen dollars met de verkoop van een nieuwe cryptocurrency, maar ontweek het rapporteren van dat inkomen aan de IRS, onder meer door een valse belastingaangifte in te dienen, zijn bedrijf te runnen en activa te bezitten via pseudoniemen en lege vennootschappen, inkomsten te verkrijgen via genomineerden en te handelen in goud en contant geld.”

Naar verluidt zou Elmaani ook nog eens een grote kluis met daarin goudstaven op zijn jacht hebben gehad.
Elmaani heeft vele miljoenen verdiend door de ICO waarvan hij een deel via lege venootschappen voor zichzelf hield. Daarnaast maakte hij ook nieuwe tokens aan waardoor cryptocurrency exchanges het token massaal van hun platform verwijderden. Dit was het einde van het Oyster Protocol project.
Helaas komt fraude nog voor binnen de crypto-sector. Dit heeft er vooral mee te maken dat een bitcoin (BTC) transactie met geen mogelijkheid teruggedraaid kan worden, iets dat voor- en nadelen heeft. Een van de grootste oplichtingszaken was OneCoin, waarover binnenkort zelfs een film gemaakt zal worden met Kate Winslet in de hoofdrol.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie