Timo Bult Timo Bult
26/08/2020 06:12 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/08/2020 06:12

Koffie op de blockchain: Starbucks laat klanten koffiebonen herleiden tot aan de koffieboer

Nieuws
Koffie op de blockchain: Starbucks laat klanten koffiebonen herleiden tot aan de koffieboer

Het wereldberoemde koffiehuis Starbucks laat zijn klanten vanaf nu de koffiebonen herleiden tot de oorsprong. Dit is mogelijk dankzij de blockchain-technologie die door Microsoft wordt gefaciliteerd. Het initiatief moet vooral de millennials aanspreken omdat zij steeds meer geïnteresseerd zijn in ethische en duurzame producten.
Met een code op de verpakking van de koffiebonen kunnen klanten achterhalen bij welke boer hun bonen vandaan komen. Daarnaast zal Starbucks ook een code aan zijn boeren geven waarmee boeren zelf ook kunnen achterhalen waar hun bonen terecht zijn gekomen. Op dit moment is de mogelijkheid er helaas alleen voor klanten in de Verenigde Staten.
In een reactie aan Bloomberg laat Michelle Burns, wereldwijd senior vicepresident van koffie, thee en cacao, weten dat Starbucks al langere tijd wist waar hun koffiebonen vandaan komen. Nu kunnen echter ook consumenten dit met gemak opzoeken:

“We hebben bijna twintig jaar lang elke koffie die we van elke boerderij kopen kunnen traceren […] Dat stelde ons in staat om de basis te leggen om nu een gebruiksvriendelijke, consumentgerichte tool te bouwen die zeker vertrouwen geeft aan onze klanten dat we weten waar al onze koffie vandaan komt.”

Blockchain biedt een ideale oplossing voor dergelijke oplossingen. Met de technologie kan namelijk permanent data opgeslagen worden. Men kan ervan op aan dat de data klopt en dat er dus niet geknoeid is met gegevens.
Dat de technologie steeds vaker wordt ingezet door voedselproducenten is dan ook niet zo gek. Zo heeft een Noorse zalmexporteur zijn vis al op IBM’s blockchain gezet om fraude te voorkomen. Niet alleen voedselproducenten kijken naar blockchain. Nike ontving namelijk eind vorig jaar een patent voor het idee om zijn schoenen op de blockchain te zetten.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie