Timo Bult Timo Bult
11/07/2021 10:33 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/07/2021 10:33

Bitcoin (BTC) minen met je PlayStation 4? Oekraïense overheid rolt enorme illegale operatie op

icon-mining
Mining
Bitcoin (BTC) minen met je PlayStation 4 Oekraïense overheid rolt enorme illegale operatie op

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Crypto-mining is een legtieme business geworden de afgelopen jaren waarin mooie winsten behaald kunnen worden. Toch zien we zo nu en dan partijen die valsspelen door elektriciteit van het net te stelen. Onlangs was het raak in Oekraïne, daar nam de Ukrainian Security Service (SSU) 5.000 computers in beslag. Opvallend was dat 3.800 daarvan bestonden uit PlayStations!

Uit officiële berichtgeving van de SSU blijkt dat een enorme mining operatie in de Oekraïense stad Vinnytsia is opgerold door de SSU. De operatie zou enorme hoeveelheden stroom hebben afgetapt van het net, hoeveelheden vergelijkbaar met het verbruik van hele wijken van de stad. Een betekenisvolle actie dus van de SSU.

Onder de 5.000 computers waren 50 processors en 500 videokaarten. Daarnaast werden dus ook 3.800 Playstatsion 4 consoles in beslag genomen. Op foto’s is te zien hoe de consoles netjes naast elkaar staan opgesteld in kasten van vier schappen hoog. Al met al noemt de SSU de operatie “de grootste crypto farm van Oekraïne.”

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Efficiëntie is key, maar met aftappen maakt dat niets uit

Het minen van cryptocurrency draait vooral om efficiëntie. Hoe meer hash keys een mining-apparaat, hoe beter. Daarbij is het echter wel van belang dat het verbruik van zo’n apparaat niet hoger komt te liggen dan de opbrengsten. Kortom, een miner moet zuinig genoeg zijn om winst te kunnen genereren.

En de PlayStation 4 is nou niet bepaald een van de efficiëntere opties. Toch kan ermee gemined worden en ook het feit dat de miners in dit geval 3.800 exemplaren in bezit hadden droeg eraan bij dat het minen succesvol was. Natuurlijk maakt het stelen van elektriciteit dat het uiteindelijk helemaal niet uitmaakt hoeveel stroom je verbruikt.

Ter verduidelijking, het gaat hier dus om een illegale mining operatie die de SSU heeft opgerold. De Chinese overheid pakt op dit moment alle vormen van bitcoin mining aan. Dit zorgde de afgelopen tijd voor paniek op de markt. Die paniek lijkt nu langzaam op te lossen naarmate weer meer miners actief worden en de difficulty zijn grootste correctie ooit heeft gemaakt.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie