Simon Bosch Simon Bosch
02/05/2023 13:11 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/05/2023 13:11

Kosten bitcoin miners in de VS stegen in 1 jaar tijd met 300%

Nieuws
Bitcoin miners in de VS zien kosten verdrievoudigen in 1 jaar

Foto: TLE KIJTI/Shutterstock

Veel bitcoin (BTC) miners zijn vorig jaar failliet gegaan, zelfs de grootste publieke miner, Core Scientific. Niet alleen daalde de bitcoin prijs in 2022 enorm hard, ook waren de energiekosten enorm gestegen én steeg de hashrate door enorme concurrentie. Luxor Mining illustreert mooi hoe extreem de kosten zijn voor miners.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Energieprijzen ook in de VS gestegen

Luxor Mining is het bedrijf achter de Hashrate Index, dat een groot aantal voor bitcoin miners belangrijke aspecten bijhoudt. In de Hashrate Index Q1-2023 Report zet het uiteen hoe de energiekosten in de Verenigde Staten invloed hebben op crypto-mining. De prijsverschillen tussen sommige staten zijn enorm. Zo betaalde je in januari 2023 in Californië 168 Amerikaanse dollar per megawattuur (MWh), terwijl je in het nabij gelegen Idaho maar 60 dollar betaalde.

Ook zijn de prijzen van januari 2022 tot januari 2023 gestegen. Californië is een grote uitschieter. Hier zijn de kosten met ongeveer 22% gestegen. In sommige andere staten, zoals Oklahoma, is de prijsstijging beperkt tot slechts 5%. Helaas is Europa voor een groot deel buiten beschouwing gelaten, alhoewel Luxor wel constateert dat de Nederlandse TTF-index voor aardgas met bijna 400% is gestegen van januari tot en met september.

Advertentie

Bitcoin hashrate stijgt door concurrentie

De hogere energieprijzen waren niet de enige belemmerende factor. Ook de hashrate is flink toegenomen, wat komt doordat beursgenoteerde miners hun hashrate flink hebben uitgebreid. Sommige bedrijven hebben deze zelfs verdubbeld, zoals Iris Energy, Cipher en Terawulf. Gemiddeld genomen hebben de publieke miners hun capaciteit met 21% uitgebreid tot 83 exahash per seconde (EH/s).

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Kosten minimaal verdrievoudigd in de VS

Er zijn dus een hoop factoren die meespelen bij de kosten van miners. Volgens Luxor liggen de kosten het laagst in New Mexico, waar je 16.850 USD betaalt om 1 BTC te minen. Maar in Hawaii liggen de kosten rond de 114.587 USD. Een enorm verschil dus, maar zelfs dan zijn de kosten nu een stuk hoger dan een jaar geleden. Toen betaalde je volgens de onderzoekers namelijk maar 5.000 USD tot 10.000 USD voor 1 verse BTC.

Maar er is ook een positieve kant aan dit nieuws. Luxor verwacht namelijk dat de energieprijzen weer gaan dalen, waardoor de kosten voor miners weer zouden gaan zakken.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie