Roy van Krieken Roy van Krieken
14/05/2022 16:20 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/05/2022 16:20

Bitcoin mining verbod verworpen in Noorwegen

icon-mining
Mining
Bitcoin mining verbod verworpen in Noorwegen

Foto: Ink Drop/Shutterstock

Het Noorse parlement heeft onlangs gestemd over een wetsvoorstel dat effectief het minen van cryptocurrencies zoals bitcoin (BTC) aan banden zou leggen. Een meerderheid van de parlementariërs stemde echter tegen en dus is een bitcoin mining verbod in Noorwegen voorlopig van de kaart.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen hier €10,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Mining ban

Het voorstel om bitcoin mining te verbieden was het idee van de Rode Partij, een communistische partij, in Noorwegen. Het wetsvoorstel had in het Noorse parlement eigenlijk alleen de steun van linkse partijen en zodoende werd het wetsvoorstel afgekeurd door het parlement

Volgens een onderzoeker bij Arcane Research, Jaran Mellerud, is dit een flinke tegenslag voor hen die graag een verbod op mining hadden gezien, dat meldt hij aan Cointelegraph. Desalniettemin is de strijd nog niet voorbij. Mellerud stelt dat de partijen achter het wetsvoorstel in de toekomst andere maatregelen zullen nemen om mining uit het land te weren.

“Nu zij deze stemming hebben verloren, zullen deze politieke partijen waarschijnlijk nog één poging doen om de energiebelasting specifiek voor miners te verhogen, wat nu hun enige overgebleven instrument in de gereedschapskist is om het leven van miners moeilijk te maken.”

Noorwegen en bitcoin mining

Ondanks dat politieke partijen in Noorwegen alles op alles zetten om bitcoin mining de das om te doen, lijkt de mining industrie in Noorwegen de laatste tijd juist te floreren. Ondertussen zijn miners in Noorwegen al verantwoordelijk voor zeker 1% van de totale rekenkracht van het Bitcoin netwerk. 

Dat komt voor een groot deel doordat groene stroom in Noorwegen in overvloed beschikbaar is. Vooral in het noorden van Noorwegen wordt bijna alle energie opgewekt middels duurzame methodes. Daarnaast liggen de kosten voor stroom ook relatief laag. Al deze zaken gecombineerd zorgen ervoor dat Noorwegen een aantrekkelijke optie voor bitcoin miners is. Mellerud stelt dat het daarom maar goed is dat het verbod niet van de grond is gekomen.

“Gelukkig zijn ze niet succesvol geweest, en dit besluit van de regering om bitcoin mining niet te verbieden zou de laatste nagel aan de doodskist moeten zijn voor hun pogingen om van de industrie af te komen.”

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie