Simon Bosch Simon Bosch
17/07/2022 08:38 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/07/2022 08:38

Faillissement Celsius kan voor problemen bij bitcoin miners zorgen

icon-mining
Mining
Faillissement Celsius kan voor problemen bij bitcoin miners zorgen

Foto: Artie Medvedev/Shutterstock

Crypto-bank Celsius heeft afgelopen donderdag faillissement aangevraagd. Het had niet meer genoeg geld om de waarde van het geld van klanten te dekken met zijn investeringen, wat leidde tot het bevriezen van rekeningen en het verkopen van activa. Ook Celsius’ mining-hardware moet worden verkocht.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Celsius’ verkopen zet druk op bitcoin mining

Dat schrijft Bloomberg, die met Coinshares-analist Matthew Kimmel heeft gesproken. Celsius zou in de aanvraag van het faillissement hebben verklaard dat het 80.850 ASIC-miners hebben staan. 43.632 daarvan stonden aan en werden gebruikt voor Bitcoin-mining.

Celsius verwachtte volgens Bloomberg zelfs uit te kunnen breiden en eind dit jaar 120.000 ASIC-miners te hebben draaien. Dat had tegen het eind van dit jaar zo’n 10.000 bitcoins (BTC) op moeten leveren. Daarmee had Celsius één van de grootste spelers in de mining-industrie kunnen worden.

Maar nu is het genoodzaakt om de hardware te verkopen, en dat kan voor extra problemen zorgen. De prijzen van mining-hardware zijn namelijk hard aan het dalen, nu de berenmarkt in is gezet. Als Celsius nu ook zijn hardware gaat verkopen, dan zet dat extra druk op de prijzen.

Dat betekent niet alleen dat vermogende miners goedkoop hun productiecapaciteit uit kunnen breiden. Miners gebruiken ASIC-hardware als onderpand voor leningen. Als ze te hard in waarde dalen, dan kunnen ze financieel in de problemen komen.

Advertentie

Minder winst voor BTC miners dreigt

Mochten miners het nog zwaarder krijgen, dan zou crypto-exchange FTX een uitkomst kunnen bieden. FTX-CEO Sam Bankman-Fried is al druk met onder andere leenbedrijf BlockFi redden. Hij overweegt ook om Bitcoin-miners te helpen.

Deze week verklaarde JP Morgan dat miners gemiddeld genomen geen winst meer maken als de bitcoin koers onder de 13.000 dollar uitkomt. Daar staat de koers nog niet op, en lettend op de omstandigheden zou het kunnen betekenen dat de koers nog verder kan dalen. In het verleden vormde miners die amper rendabel meer waren de bodem van de markt.

Tegelijkertijd denkt een analist van Blockware Solutions dat de grens pas bij 10.000 dollar ligt. Bij die prijs maakt 50% van de miners naar schatting geen winst meer.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie