Kevin Schijven Kevin Schijven
27/12/2020 20:03 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/12/2020 20:03

Grote bitcoin (BTC) miner verhuizing? Noordelijke landen aantrekkelijk door warme winter

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Grote bitcoin (BTC) miner verhuizing Noordelijke landen aantrekkelijk door warme winter

Scandinavië is weer lucratief voor bitcoin-miners. Noorwegen en Zweden zien deze winter het natste weer in 20 jaar waardoor waterkrachtcentrales op volle toeren draaien en de landen momenteel zeer lage stroomprijzen hanteren.
Dat gaat gepaard met een van de beste jaren van bitcoin (BTC) ooit. De bitcoin-koers bereikte met kerst bijna elke dag een nieuwe all-time high (ATH).
Na de rally van eind 2017 vertrokken veel miners uit de Scandinavische regio vanwege de hoge elektriciteitskosten en de dalende koersen van cryptocurrencies destijds. Philip Salter, hoofd operaties van het grote Genesis Mining, zegt het volgende erover aan persbureau Bloomberg:

“Degenen die de moeilijke periode hebben doorstaan, zoals wij, zijn nu best tevreden. Er waren tijden dat we helemaal geen winst maakten, maar het afgelopen jaar is onze winstgevendheid meer dan verdrievoudigd.”

De combinatie van extreem nat weer en milde temperaturen deze winter zorgen voor zeer lage stroomprijzen in de Noordse landen. Tor Reier Lilleholt, hoofd analyse van het Noorse Wattsight AS, zegt:

“Deze prijzen behoren tot de laagste die je ter wereld kunt vinden als je geen rekening houdt met vergoedingen en belastingen.”

Daar komt nog een voordeel bij: deze Scandinavische stroom is bijna geheel koolstrofvrij en bestaat voornamelijk uit alleen waterkracht, windkracht en kernkracht. Het gebruik van groene stroom wordt steeds belangrijker voor investeerders, het Bitcoin netwerk wordt regelmatig bekritiseerd dat het veel stroom vreet.
Volgens de laatste gegevens (al zijn deze minimaal enkele maanden oud) bevindt meer dan 55% van alle bitcoin-mining ter wereld in China. Volgens Salter is er inmiddels een verschuiving te zien van China naar de Noordse landen:

“Er is een zeer belangrijke strategische verschuiving gaande van mining in China naar mining in westerse landen zoals Zweden, nu Bitcoin-investeerders meer publiekelijk worden en meer stabiliteit en kritische veiligheid willen. Het is een van de grootste ontwikkelingen in bitcoin-mining om naar uit te kijken.”

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie