Grote bitcoin (BTC) miner verhuizing? Noordelijke landen aantrekkelijk door warme winter

Scandinavië is weer lucratief voor bitcoin-miners. Noorwegen en Zweden zien deze winter het natste weer in 20 jaar waardoor waterkrachtcentrales op volle toeren draaien en de landen momenteel zeer lage stroomprijzen hanteren.

Dat gaat gepaard met een van de beste jaren van bitcoin (BTC) ooit. De bitcoin-koers bereikte met kerst bijna elke dag een nieuwe all-time high (ATH).

Na de rally van eind 2017 vertrokken veel miners uit de Scandinavische regio vanwege de hoge elektriciteitskosten en de dalende koersen van cryptocurrencies destijds. Philip Salter, hoofd operaties van het grote Genesis Mining, zegt het volgende erover aan persbureau Bloomberg:

“Degenen die de moeilijke periode hebben doorstaan, zoals wij, zijn nu best tevreden. Er waren tijden dat we helemaal geen winst maakten, maar het afgelopen jaar is onze winstgevendheid meer dan verdrievoudigd.”

De combinatie van extreem nat weer en milde temperaturen deze winter zorgen voor zeer lage stroomprijzen in de Noordse landen. Tor Reier Lilleholt, hoofd analyse van het Noorse Wattsight AS, zegt:

“Deze prijzen behoren tot de laagste die je ter wereld kunt vinden als je geen rekening houdt met vergoedingen en belastingen.”

Daar komt nog een voordeel bij: deze Scandinavische stroom is bijna geheel koolstrofvrij en bestaat voornamelijk uit alleen waterkracht, windkracht en kernkracht. Het gebruik van groene stroom wordt steeds belangrijker voor investeerders, het Bitcoin netwerk wordt regelmatig bekritiseerd dat het veel stroom vreet.

Volgens de laatste gegevens (al zijn deze minimaal enkele maanden oud) bevindt meer dan 55% van alle bitcoin-mining ter wereld in China. Volgens Salter is er inmiddels een verschuiving te zien van China naar de Noordse landen:

“Er is een zeer belangrijke strategische verschuiving gaande van mining in China naar mining in westerse landen zoals Zweden, nu Bitcoin-investeerders meer publiekelijk worden en meer stabiliteit en kritische veiligheid willen. Het is een van de grootste ontwikkelingen in bitcoin-mining om naar uit te kijken.”

Vergelijk de beste bitcoin aanbieders
Ad
Bitvavo
€29.951,70 Kopen
1
Litebit
€30.160,30 Kopen
2
Bitcoinmeester
€30.258,70 Kopen
3
SATOS
€30.481,80 Kopen
Meer nieuws

Bitcoin als wereld reservevaluta – Oud Canadese premier en oud Amerikaanse minister van Financiën praten over BTC

Stephen Harper, voormalig minister-president van Canada voor bijna 10 jaar lang, denkt niet dat de Amerikaanse dollar (USD) snel vervangen zal worden als de...

Bitcoin (BTC) naar $115.000, voorspelt Pantera Capital op basis van S2F-model

Pantera Capital, een investeringsbedrijf en hedgefonds, voorspelt dat de koers van bitcoin (BTC) naar maar liefst $115.121 kan stijgen tegen 1 augustus. Dat meldt...

Bitcoin (BTC) prijs consolidatie zet door, grote volatiliteit aanstaande? Analist houdt deze prijzen in de gaten

De bitcoin (BTC) koers heeft de afgelopen 24 uur weinig spectaculairs laten zien. Het is de bulls vooralsnog niet gelukt om de overhand te krijgen terwijl...

Bitcoin (BTC) exchange Livecoin sluit deuren na aanval; slachtoffer of exit scam?

Livecoin, een Russische cryptocurrency-exchange, sluit de deuren vanwege een hack. Dat kondigt de bitcoin-beurs op 16 januari aan: https://twitter.com/livecoin_net/status/1350460750943424512 De exchange werd naar verluidt eind december...

Bitcoin (BTC) trend volgt bull trend van 2016-2017, stelt CoinGecko in rapport over 2020

2020 was een geweldig jaar voor crypto en met name voor bitcoin (BTC). De cryptocurrency werd namelijk omarmd door grote investeerders en bedrijven, een...

Binance coin (BNB) bereikt hoogste prijs ooit, is dit de reden?

Binance coin (BNB), de cryptocurrency van een van 's werelds grootste cryptocurrency exchanges Binance, heeft een nieuwe all-time high (ATH) bereikt! Gisteren aan het einde van...