Erik Juffermans Erik Juffermans
26/02/2024 16:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/02/2024 13:41

Grote Bitcoin miner maakt zich zorgen om ‘crisis rond tekorten’

Bitcoin-BTC
icon-mining
Mining
Grote Bitcoin miner maakt zich zorgen om 'crisis rond tekorten'

Foto: T. Schneider/Shutterstock

Met de opmars van bitcoin (BTC) doen ook mining bedrijven goede zaken. Met de hoge bitcoin koers wordt er na een lange bearmarkt eindelijk weer winst gemaakt en mining bedrijven zijn druk bezig met zich de voorbereidingen op de aanstaande bitcoin halving. Zo ook het beursgenoteerde Riot Platforms, een gerenommeerde Amerikaanse miner.

Maar in diens jaarlijkse rapport waarschuwt Riot voor risico’s. Het bedrijf zegt zich namelijk zorgen te maken over het aanhoudende globale chip tekort. Riot verwacht voorlopig hoge kosten te blijven maken voor ASIC mining apparatuur. 

Aandelen Bitcoin miners stegen fors vlak voor de halving
  • icon-mining
    Mining

Het globale chiptekort

De Bitcoin mining sector is een zeer competitieve sector. Na de aanstaande Bitcoin halving zal deze concurrentie enkel toenemen. Hierbij is een vereiste dat miners constant de beschikbare hash power, de Bitcoin mining computerkracht, op blijven schalen. En dit betekent het investeren in nieuwe mining apparatuur.

“Om te concurreren in deze zeer competitieve industrie moeten we blijven investeren in nieuwe miners. Zowel om oude te vervangen en om onze hash rate op te schalen om bij te blijven met een groeiend globale netwerk hash rate,”

Aldus Riot. De mining sector is hierbij afhankelijk van zeer gespecialiseerde ASIC chips, die door een hele selecte groep fabrikanten geproduceerd kunnen worden. 

“De huidige globale bevoorradingsketen crisis, samen met stijgende vraag naar computer chips, heeft een tekort aan halfgeleiders veroorzaakt,”

Aldus het bedrijf, dat verwacht dat dit aanhoudende tekort op de lange termijn tot problemen zal zorgen voor de operaties van het bedrijf. In december kocht Riot nog ruim 66 duizend miners ter waarde van 291 miljoen dollar van MicroBT. Dit was de grootste investering in mining apparatuur in de geschiedenis van het bedrijf.

Andere risico’s

Naast het aanhoudende risico omtrent het chip tekort is Riot ook afhankelijk van de bitcoin koers. De vraag naar bitcoin kan volgens het bedrijf ook stagneren of dalen. Dit zou op zijn beurt voor een druk op de balans zorgen.

Ook is regulatie een factor die een grote invloed heeft op de Amerikaanse mining industrie. Nieuwe klimaatwetgevingen in Texas en in de Verenigde Staten als geheel kunnen voor obstakels gaan zorgen.

“Nieuwe wetgevingen en groeiende regulatie in verband met klimaatverandering kunnen tot significante kosten leiden voor ons en onze leveranciers. Dit betreft kosten gerelateerd aan stijgende energievereisten, kapitaaleisen, milieu-audits en andere kosten die bij dergelijke regulaties komen kijken.” 

 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie