Simon Bosch Simon Bosch
23/02/2023 07:12 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/02/2023 07:12

Hoe crypto miners de toekomst banen voor artificial intelligence

icon-mining
Mining
Elon Musk uit opnieuw zijn zorgen over kunstmatige intelligentie

Foto: Gorodenkoff/Shutterstock

In de crypto bullmarkt van de afgelopen jaren hadden crypto miners de wind in de rug. Veel cryptocurrencies kregen plotseling een stortvloed aan kapitaal, en de energieprijzen lagen nog laag. Maar nu veel netwerken afstappen van Proof-of-Work zitten veel miners zonder werk. Artificial Intelligence (AI) kan daar verandering in brengen.

Waarom de bitcoin prijs niet hard in waarde daalde door de halving
  • icon-mining
    Mining

Crypto miners stappen over op AI?

Dat schrijft Ben Goertzel, CEO en oprichter van SingularityNET (AGIX) en voorzitter van de Artificial General Intelligence Society, via Cointelegraph. Volgens hem is kunstmatige intelligentie een grote kans voor miners.

Het kost vaak een hoop om een AI-model te trainen, want daar is veel rekenkracht en data voor nodig. Het installeren van de juiste hardware is niet eens zo ingewikkeld, volgens de topman. Het hebben van de juiste koelinstallaties en energievoorziening is minstens zo belangrijk, want dat gaat minder gemakkelijk.

Crypto miners hebben hier een grote voorsprong ten opzichte van sommige andere datacentra. Door de enorme energiebehoefte hebben zij deze prijzige infrastructuur al, waardoor ze relatief gemakkelijk om te zetten zijn naar datacentra geschikt voor High Performance Computing (HPC)

Dit is exact wat sommige miners al doen. Miningbedrijf Hut 8 dolf onder andere ethereum (ETH), maar door de upgrade onder de codenaam The Merge kwamen de machines stil te liggen. Hierna heeft het bedrijf deze miningcapaciteit overgezet op High Performance Computing.

Goertzel schrijft dat het trainen van OpenAI’s ChatGPT meer dan 5 miljoen dollar heeft gekost. Daarnaast kost het zo’n 100.000 dollar per dag om de demo operationeel te houden. AI-modellen trainen zou dus een goed bedrijfsmodel kunnen zijn. Hij noemt verschillende soorten modellen: medisch, financieel, bouwkundig en modellen voor klanteninformatie.

Advertentie

Decentrale versie van ChatGPT?

Crypto en blockchain is deels ontstaan vanuit het idee dat de economie bestand zou moeten zijn tegen omvallende financiële instituten. Goertzel denkt dat het met decentrale rekenkracht voor AI mogelijk is om de tentakels van overheden en Big Tech te omzeilen. Zo zou een decentraal AI-netwerk mogelijk zijn, een soort decentrale versie van ChatGPT dus. Een model dat niet van één enkel bedrijf is, maar van iedereen die bijdraagt aan het netwerk.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie