Simon Bosch Simon Bosch
23/02/2022 12:44 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 11:42

Intels bitcoin miner stelt teleur ten opzichte van Bitmain ASIC’s

icon-mining
Mining
Intels bitcoin miner stelt teleur ten opzichte van Bitmain ASIC’s

Foto: juliano703/Shutterstock

Chipgigant Intel heeft een paar weken geleden zijn eerste Bitcoin (BTC) accelerator aangekondigd. De ASIC-miner moet volgens Intel-topman Raja Koduri minen een stuk efficiënter maken. Het lijkt er helaas op dat de werkelijke prestaties te laag zullen liggen om deze hoge verwachtingen waar te maken.

Bitcoin halving biedt gouden kans voor grote BTC miner, plannen onthuld
  • icon-mining
    Mining

Niet bepaald efficiënt

De bitcoin miner is in staat om 40 TH/s (terahash per seconde) te genereren bij een verbruik van 3600 watt. Omgerekend is dat 54,8 J/TH (joule per terahash). Dat is niet iets om over naar huis te schrijven. De concurrentie is al lang en breed en met ruime marge efficiënter, volgens ASIC Miner Value. Zo doet de Antminer S19j Pro 104 TH/s met een verbruik van 3068 watt. Dat leidt tot een efficiëntie van 30 J/TH, bijna de helft van Intels tegenhanger. De verwachting is dat Bitmain aanstaande juli met de Antminer S19 XP komt. Die moet 140 TH/s doen, met een verbruik van 3010 watt. Dat leidt tot een efficiëntie van 22 joule per terahash. Intel komt daar niet eens bij in de buurt.

Intel verklaarde volgens WikiChip Fuse dat hij meer potentieel heeft wat efficiëntie betreft, waarmee het vermoedelijk doelt op een lager voltage. Dat zal iets helpen, maar het zal niet genoeg zijn om de concurrentie bij te kunnen benen.

 

Bron: WikiChip
Advertentie

Mogelijk een oud product

Nu claimt de op Twitter actieve crypto-journalist Colin Wu dat de ‘nieuwe’ miner van Intel mogelijk een product is uit 2018. Kennelijk werkte Intel er al langer aan, maar is het apparaat nu pas onthuld. Er zou ook al een chip van de tweede generatie zijn die nog niet is onthuld.

De journalist verklaart dat de prestaties van versie twee op ongeveer 35 joule per terahash zullen liggen. Dat is al een stuk beter, maar nog steeds niet genoeg om direct met Bitmain te concurreren. De claim van Intel-CEO Patrick Gelsinger dat Intel ‘Bitcoins klimaatprobleem’ op kan lossen gaat vermoedelijk dus niet op.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie