Erik Juffermans Erik Juffermans
17/02/2024 14:31 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/02/2024 13:39

Onderzoek: Miners gaan klappen krijgen na de bitcoin halving

Bitcoin-BTC
icon-mining
Mining
Bitcoin Runes domineert BTC netwerk: een uitkomst voor miners

Foto: Scharfsinn/Shutterstock

De aanstaande bitcoin (BTC) halving komt steeds dichterbij. In april zullen de beloningen voor bitcoin miners gehalveerd worden. Deze gebeurtenis zal het speeltoneel voor de miners een stuk competitiever maken. Volgens een onderzoek van Galaxy Digital zal na de halving 20 procent van de mining computerkracht verdwijnen.

Inkomsten van bitcoin mining daalt naar laagste punt in tijden
Inkomsten van bitcoin mining daalt naar laagste punt in tijden

Hasrate gaat 20 procent dalen

Momenteel is 70 procent van de totale bitcoin mining computerkracht, de hashrate, afkomstig van ASIC mining rigs. Volgens Galaxy Digital zullen niet al al deze mining rigs winstgevend blijven na de halving.

“Op basis van de breakeven-gevoeligheid van de verschillende ASIC modellen schatten we dat tussen de 15 en 20 procent van de netwerk hashrate afkomstig vanuit deze ASIC modellen offline kunnen gaan,”

Sommige mining apparatuur is niet krachtig genoeg meer om winstgevend te blijven na de halving. Volgens Galaxy zullen een groot deel van de oudere mining computers buiten gebruik worden gesteld na de halving. Het gaat hierbij met name om de Bitmain S9, Canaan A1066, MicroBT M32, MicroBT M20S en de Bitmain S17 modellen.

Eind 2023 waren deze vijf oudere modellen verantwoordelijk voor 15 procent van de bitcoin hash rate. De kans dat deze modellen binnen een paar maanden niet meer gebruikt zullen worden is dus groot. Dit is echter een schatting. Of een model buiten gebruik zal worden gesteld hangt uiteraard ook af van de operatiekosten. Deze kosten kunnen per gebied verschillen.

Ook zullen sommige oudere modellen verplaatst worden naar gebieden waar de operatiekosten lager liggen en waar deze winstgevend kunnen blijven. Andere oudere modellen zullen worden aangepast om operationeel te kunnen blijven.

bitcoin miners bereiden zich voor

Het grootste deel van de actieve mining apparatuur, ongeveer 80 procent, bestaat echter uit nieuwere modellen die ook na de halving adequaat zullen zijn. Bitcoin mining bedrijven anticiperen al langer de aanstaande halving en investeerden al hevig in nieuwe apparatuur.

Na de BTC koers opmars van eind vorig jaar staken veel miners hun winst in nieuwe apparatuur. Volgens een onderzoek uit december investeerde de bitcoin mining sector al miljarden dollars in de voorbereiding op de halving. Zoals gezegd worden na de halving de marges kleiner en enkel de best voorbereide en best uitgeruste bedrijven zullen overeind blijven.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Advertentie

Trending Mining nieuws

Solo bitcoin miner verslaat giganten en verdient BTC-jackpot
Solo bitcoin miner verslaat giganten en verdient BTC-jackpot
Bitcoin Runes domineert BTC netwerk: een uitkomst voor miners
Bitcoin mining wordt zwaarder dan ooit één week voor halving
Bitcoin miners strijden voor eerste block na halving, die miljoenen waard is
Bitcoin miners strijden voor eerste block na halving, die miljoenen waard is
Advertentie