Simon Bosch Simon Bosch
08/12/2023 11:18 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/12/2023 11:18

Bitcoin miners breiden uit in aanloop naar belangrijke gebeurtenis

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin miners breiden uit in aanloop naar belangrijke gebeurtenis

Foto: Artie Medvedev/Shutterstock

Naar verwachting vindt in april van 2024 de eerstvolgende Bitcoin halving plaats. Daarna zullen miners maar de helft verdienen met het delven van een block op de blockchain. Om concurrerend te blijven zijn miners hun productiecapaciteit alvast flink aan het uitbreiden.

🚀 Nederlanders maken lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bitcoin halving bron van onzekerheid

De eerstvolgende Bitcoin halving is nu minder dan 20.000 blocks van ons verwijderd. Omgerekend zou dat ongeveer 138 dagen zijn. Daarna zal het veel moeilijker zijn voor miners om winst te maken met hun werkzaamheden – die zal bij gelijke prijzen slechts half zo hoog zijn als nu. Volgens sommige analisten zal de halving voor een zware periode voor miners zorgen. De Amerikaanse investeringsbank JP Morgan verwacht dat veel miners deze periode niet aan zullen kunnen.

Anderen verwachten juist dat de extra schaarste voor enorme prijsstijgingen zal zorgen. Zo denkt de Nederlandse analist PlanB dat de periode van lagere koersen al lang verleden tijd is, en dat de koers in aanloop naar de halving blijft klimmen.

Advertentie

Miners doen enorme uitbreidingen

Maar TheMinerMag is een stuk optimistischer in een onderzoeksrapport. Een tiental beursgenoteerde miningbedrijven heeft bestellingen geplaatst voor nieuwe ASIC-mininghardware. In totaal zou de bestelde hardware zo’n 1,2 miljard dollar waard zijn, en de afgelopen twee maanden alleen al is ongeveer 750 miljoen dollar aan hardware besteld.

De bestellingen moeten meer dan 70 exahash per seconde (EH/s) aan capaciteit toevoegen aan het netwerk. Een deel hiervan is bovendien al betaald, en het komende jaar moet een deel hiervan al geïnstalleerd worden.

In de eerste drie kwartalen van 2023 hebben miners bovendien hun locaties en overige apparatuur uitgebreid. Dat heeft ze bij elkaar 747 miljoen dollar gekost, volgens TheMinerMag.

Riot Platforms groeit het hardst

De grootste aankondiging van afgelopen jaar was met ruime afstand van Riot Platforms, die een bestelling voor een uitbreiding van 18 EH/s heeft geplaatst. Die aankondiging is van eerder deze week. Riots eerste machines moeten begin volgend jaar binnen zijn, en zijn onderdeel van een jarenlang uitbreidingsplan. De eerstvolgende grootste bestelling is volgens de onderzoekers óók van Riot, die in juni een bestelling van 7,6 EH/s plaatste.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie