Timo Bult Timo Bult
24/10/2022 12:30 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/10/2022 12:30

Waarom de stijgende bitcoin mining difficulty slecht nieuws kan zijn

icon-mining
Mining
Minero de Bitcoin compra 20.000 mineros a pesar del mercado bajista

Foto: ironwas / Shutterstock.com

Het was vanochtend al even te lezen in de bitcoin (BTC) marktupdate; de bitcoin mining difficulty heeft opnieuw een record bereikt. Zo’n twee weken geleden steeg de difficulty al hard met 13,55%, en ook deze keer zien BTC miners de moeilijkheidsgraad stijgen. Wat zijn de mogelijke gevolgen van deze stijging?

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin miners zetten groei voort

Het minen van bitcoins is een complexe taak. Met snelle processors worden astronomische hoeveelheden hash keys gegenereerd, en dat elke seconde van de dag. Een hash key is een lange streng van letters en nummers. Het doel van de miner is om deze streng met een door het protocol bepaald aantal nullen te laten beginnen. Diegene die dit voor het eerst voor elkaar krijgt, mag een transactieblok aan de blockchain toevoegen en ontvangt BTC als beloning.

“00000000000000000000799356d662bff151fe7889fbf054d18d2e1336473411 – Een voorbeeld van een hash”

Het is dus voordelig om zoveel mogelijk van deze hash keys te genereren. Je maakt dan immers meer kans om de juiste key te raden. Miners zetten dan ook alles op alles om dit op een zo efficiënt mogelijke manier voor elkaar te krijgen.

Al sinds het vroege begin van bitcoin is de hash rate (de snelheid waarmee alle miners bij elkaar deze keys genereren) gestegen. En zelfs in de huidige tijden is dit het geval. Ondanks dat de bitcoin koers laag staat blijven miners hun rekenkracht uitbreiden. Alhoewel dit het netwerk resistenter maakt tegen mogelijke aanvallen van buitenaf, is er op dit moment ook een negatief effect mogelijk.

Gaat de bitcoin koers verder dalen?

Doordat de rekenkracht maar blijft stijgen zorgt het netwerk er automatisch voor dat het moeilijker wordt om te minen. Dit met als doel de tijd tussen transactieblokken ongeveer 10 minuten te laten bedragen. Dit mechanisme, de difficulty genaamd, wordt elke 2.016 bepaald. Stijgt deze dan wordt het moeilijker om bitcoins te minen. Bij een daling wordt het juist makkelijker.

Sinds begin augustus was elke aanpassing een positieve. Alleen eind september zagen we een kleine daling. Afgelopen nacht ging de difficulty opnieuw met 3,44% omhoog. Dit betekent dat het ondanks de slechte marktomstandigheden steeds moeilijker is geworden. Dat betekent ook dat de winstmarges van miners kleiner worden. Op een gegeven moment zullen vooral kleinere miners de knoop door moeten hakken en hun bitcoins verkopen om de kosten van hun operatie te kunnen dekken.

Dit kan vervolgens voor een hogere verkoopdruk op de prijs zorgen. Meer miners verkopen dus het aanbod op de markt neemt toe, wat leidt tot een prijsdaling. De stijging van de difficulty is dan ook reden voor analisten als Will Clemente om voorzichtig te blijven:

“Miners zijn het grootste intra-Bitcoin markt risico op dit moment.”

Men mag echter niet onderschatten dat de constant stijgende hash rate ook betekent dat Bitcoin nog nooit zo veilig was om waarde over het internet te verzenden.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie