Simon Bosch Simon Bosch
05/01/2023 06:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/01/2023 06:30

Cardano oprichter kopieert een NFT kunstwerk, maar mag dit zomaar?

icon-nft
NFT nieuws
Bitcoin ya tiene más de 100.000 NFT, lo que provoca congestión

Foto: Alongkorn Sanguansook/Shutterstock

Non-Fungible tokens (NFT) hebben de crypto-industrie voorgoed veranderd. Toch is het voor veel mensen onduidelijk welke rechten ze kunnen ontlenen aan deze unieke digitale tokens en de plaatjes die er eventueel aan verbonden zijn. Cardano (ADA) uitvinder Charles Hoskinson ziet er weinig heil in en test de grenzen.

Veelbelovend crypto-gamebedrijf opgericht door Hollywood topfiguren
  • icon-nft
    NFT nieuws

Cardano oprichter ‘leent’ digitaal kunstwerk

Het idee achter NFT’s is dat elke token in principe uniek is. Niemand kan een NFT kopiëren, want dan is het niet meer dezelfde NFT. Alhoewel een NFT slechts informatie op een blockchain is, representeren ze vaak een tastbaarder object als een kunstwerk. Vaak zijn dit simpele JPG-bestandjes, en die kun je natuurlijk wel gewoon kopiëren. Daardoor is het niet altijd duidelijk van wie een digitaal kunstwerk is en of het überhaupt in NFT-vorm bestaat.

Hoskinson neemt het niet zo nauw. Hij heeft stomweg het plaatje van een kunstwerk van Todd Brenn gekopieerd en gebruikt het als zijn profielfoto op Twitter. Hij legt uit dat hij het een leuk kunstwerk vindt, maar hij heeft niet de bijbehorende NFT gekocht.

Advertentie

NFT’s kopiëren: plagiaat of legaal?

De Cardano oprichter zegt dat de kunstenaar en NFT-eigenaar er geen problemen mee heeft en dat de waarde van zijn kunst nu stijgt doordat het meer naamsbekendheid krijgt. Uit de tweets hierboven blijkt dat de persoon die het gesprek begon er geen problemen mee heeft, maar dat geldt niet voor iedereen.

In een ander draadje op Twitter schrijft Blakelock Brown, de CEO van jpg.store, de grootste NFT-marktplaats op Cardano, dat hij liever zou zien dat Hoskinson het originele werk met de NFT koopt. Hoskinson lijkt hier niet voor open te staan en zegt dat hij geen intellectueel eigendom koopt noch een contract ondertekent om het vrij van royalties te tonen.

Ook dat lokt natuurlijk weer veel discussie uit over het ontlenen van rechten via NFT’s, maar ze zijn in ieder geval vooralsnog niet juridisch bindend.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie