Thom Derks Thom Derks
12/10/2022 11:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/10/2022 11:00

Damien Hirst verbrandt voor miljoenen aan kunst voor NFT project

icon-nft
NFT nieuws
Damien Hirst verbrandt voor miljoenen aan kunst voor NFT project

Foto: 360b/Shutterstock

De rijkste kunstenaar van het Verenigd Koninkrijk, Damien Hirst, is begonnen om zijn eigen kunst, ter waarde van enkele miljoenen dollars, te verbranden. Het gaat om “The Currency” een NFT-project dat Hirst afgelopen jaar lanceerde met 10.000 NFTs die gekoppeld waren aan fysieke kunstwerken.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

“The Currency” NFT project

Nu is Hirst begonnen met het verbranden van honderden van die fysieke kunstwerken. Het project is onderdeel van een sociaal experiment van Hirst, waarin hij de waarde van pure digitale kunst tegenover fysieke kunst zet.

Verzamelaars die één van de 10.000 NFTs met een bodemprijs van 2.000 dollar kochten, kregen uiteindelijk één jaar de tijd om te beslissen of ze de NFT of het fysieke kunstwerk wilden bewaren.

Afgelopen juli was het tijd om te beslissen en kwam naar voren dat 5.149 mensen toch de voorkeur gaven aan het fysieke kunstwerk. De overige 4.851 kunstwerken van Hirst moesten dus op de brandstapel. Hirst geeft tegenover de BBC aan dat het verbranden van zijn kunst beter voelt dan verwacht.

Advertentie

Digitale kunst versus fysieke kunst

“Veel mensen hebben het idee dat ik voor miljoenen dollars aan kunst verbrand, maar dat is niet waar. Ik transformeer deze fysieke kunstwerken simpelweg in NFTs door de fysieke versie te verbranden”, aldus Hirst één dag voordat hij aan het grote project begon.

“De waarde van kunst, digitaal of fysiek, die over het algemeen lastig te bepalen is, gaat met het verbranden van de fysieke werken over op de NFTs”, zo is de mening van Hirst. Uiteraard valt daar over te twisten.

Ergens voelt het vreemd om kunstwerken te verbranden in de fysieke wereld, omdat een token in een decentrale database dit werk in de digitale wereld zou vertegenwoordigen. In welke zin dat onlosmakelijke verbond tussen het kunstwerk en de NFT in kwestie bestaat is lastig aan te tonen.

De kunstcollectie van Hirst heeft op OpenSea een bodemprijs van 5,199 Ethereum (ETH) en daarmee ongeveer 6.727 dollar, een stuk hoger dan de instapprijs van 2.000 dollar waarop de collectie begon.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie