Erik Juffermans Erik Juffermans
04/12/2023 17:02 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/12/2023 15:34

Opmerkelijk project steelt de show op Ethereum netwerk

Ethereum-ETH
icon-nft
NFT nieuws
Ethereum koers op weg richting $2.600, maar eerst een correctie

Foto: leksiv/Shutterstock

Hoewel NFT’s (non-fungibel tokens) een schim zijn van wat het was tijdens de vorige bullrun, stond er afgelopen vrijdag een opvallend project in de schijnwerpers op Ethereum (ETH). De mint van een NFT project gebaseerd op Vitalik Buterin, de oprichter van Ethereum, nam binnen enkele uren ruim 13 procent van de totale gwei ‘gas units’ op het ETH netwerk in beslag.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €10,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

NFT collectie overspoelt ETH netwerk

De NFT collectie, genaamd Buterin Cards, verbruikte in drie uur 13,1 procent van de totale hoeveelheid gwei op het Ethereum netwerk. Hiermee oversteeg het project het verbruik van onder andere de decentrale exchange Uniswap en stablecoin Tether (USDT). In totaal genereerde de mint, of uitgave, van Buterin Cards $665 duizend aan Ethereum transactie kosten. Dit blijkt uit data van Etherscan, een platform dat de Ethereum netwerk activiteit volgt.

Inmiddels is de activiteit omtrent Buterin Cards weer ietwat ingezakt. Maar de hype over de collectie is iets wat we lang niet hebben gezien in crypto land. Wat houdt Buterin Cards precies in? In totaal bestaat de collectie uit 2015 plaatjes die volledig in het teken staan van Vitalik Buterin. Maar vooral de manier waarop de NFT’s gemint worden is uniek.

Wat is ‘Buterin Cards’?

De reden voor het hoge gwei verbruik van de collectie had niet alleen met de populariteit te maken maar ook met deze unieke manier waarop de collectie gemint wordt. Zo moeten ‘minters’ namelijk zelf de JPEG data uploaden. 

“Om te voorkomen dat miners arbitraire data uploaden, verifieert het smart contract de data door de hash te computeren. Dankzij de progressieve JPEG technologie wordt de NFT afbeelding geleidelijk getoond terwijl het wordt gemint,”

Aldus het project via diens officiële website. Betekent de populariteit van Buterin Cards een terugkeer van NFT’s? Dat zal de tijd moeten leren. Wel is het goed om te zien dat de Ethereum blockchain afgelopen vrijdag op volle toeren draaide. Uiteindelijk is adoptie en toepassing namelijk cruciaal voor het verdere ontwikkeling van de crypto sector.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie