Simon Bosch Simon Bosch
19/10/2022 08:17 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/10/2022 08:17

SEC vs. BAYC: NFT’s volgende doelwit van rechtszaken?

icon-nft
NFT nieuws
SEC gaat Terraform Labs, het bedrijf achter LUNA en UST, aanklagen

Vorige week werd bekend dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) de makers van de Bored Ape Yacht Club-NFT’s aan het onderzoeken is. Yuga Labs zou de wetten rondom effecten hebben overtreden. Een aantal juristen heeft zich uitgesproken over de onthulling.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Nieuwe rechtszaak à la Ripple-SEC?

Om precies te zijn onderzoekt de SEC of Yuga Labs de populaire NFT’s en de ApeCoin-governance token heeft verkocht als effecten (Engels: ‘securities’). Het bedrijf zou ze namelijk niet als een regulier product, maar als een financieel product hebben verkocht waarvan investeerders een rendement verwachtten.

Als dat zo blijkt te zijn, dan heeft Yuga Labs vermoedelijk een probleem. Het onderzoek van de SEC zal mogelijk leiden tot een rechtszaak, die wel eens zou kunnen lijken op de zaak die de beleidsmaker nu voert tegen Ripple (XRP).

Crypto-krant Decrypt heeft gesproken met een aantal experts op dit vlak, maar de meningen zijn verdeeld. Alfred Steiner is advocaat en specialiseert zich in NFT’s (Non-Fungible Tokens). Hij werd verrast door de houding van de SEC, maar hij denkt dat de hoeveelheid externe informatiebronnen ervoor kan zorgen dat de storm die regulatie kan veroorzaken beperkt blijft. De SEC impliceert immers dat Yuga Labs hype genereert rondom de Bored Ape Yacht Club-NFT’s.

Advertentie

Maakt de SEC een kans in BAYC-rechtszaak?

Toch is er ook een argument ten faveure van de SEC. Zo verwacht zelfs Steiner dat mensen de NFT’s kochten met als doel om winst te maken. Brian Fyre, Rechten-professor aan de Universiteit van Kentucky, is het hiermee eens. Hij denkt dat mensen in feite een aandeel kochten in de waarde van het Bored Ape Yacht Club-merk.

Volgens hem is het logisch vanuit het perspectief van de SEC om Yuga Labs onder de loep te nemen. Dit merk vormt namelijk een boegbeeld voor de gehele NFT-wereld en vormt daarom een logisch doelwit.

Jeremy Goldman richt zich als jurist ook specifiek op NFT’s. Ook hij denkt dat de SEC een kans maakt. Het ligt voor de beleidsmaker meer voor de hand om voor de regulatie van NFT’s een project aan te pakken dat duidelijker fout zit. Misschien maakt de SEC dus meer kans dan je zou denken.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie