Robin Hazekamp Robin Hazekamp
06/06/2023 16:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/06/2023 16:30

American football baas krijgt 6 jaar voor sjoemelen met crypto

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
XRP zaak: Documenten vooral gunstig voor Ethereum, zegt JPMorgan

Foto: RomanR/Shutterstock

De voormalig eigenaar van de Minnesota Vikings, een populair American footballteam, is veroordeeld tot zes jaar en drie maanden celstraf voor fraude. Dat meldt een persbericht van het United States Attorney’s Office (USAO). Reggie Fowler, nu 63 jaar, verwerkte $750 miljoen aan niet geregistreerde transacties in tien maanden tijd.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Schaduwbankieren voor crypto exchanges

Volgens het rapport van de USAO deed de voormalig NFL-league eigenaar aan ‘schaduwbankieren’. Een aantal maanden lang was Fowler illegaal bankier voor verschillende Israëlische crypto exchanges. Deze Israëlische bedrijven promootten zichzelf als een makkelijk methode om fiatvaluta naar crypto om te zetten. Banken zijn echter zeer terughoudend om met dergelijke bedrijven samen te werken. 

Om dit voor elkaar te krijgen, huurden deze bedrijven Fowler in. Fowler stichtte het bedrijf Global Trading Solutions LLC (GTS) om met de bedrijven samen te werken. Vervolgens loog Fowler over zijn bedoelingen om zo verschillende rekeningen te openen bij een aantal Amerikaanse banken. Die rekeningen werden zonder dat de banken het wisten gebruikt door de Israëlische crypto bedrijven voor hun transacties.

Volgens het rapport behandelde Fowler ongeveer $750 miljoen aan niet geregistreerde transacties. Om de transacties te verdoezelen, gaf Fowler instructies om de transacties onder valse benamingen uit te laten voeren. Onder de slachtoffers van zijn illegale praktijken vallen niet alleen de banken en andere financiële instituties. Ook de AAF, een professionele minor league van American Football, viel ten prooi aan Fowler’s fraude. 

Advertentie

AAF minor league opgelicht

In het rapport staat dat Fowler loog over zijn netto waarde om zo een groot investeringsbelang in de competitie te bemachtigen. Hij wees het geld, afkomstig van de illegale transacties, aan als zijn eigen geld om de minor league op te lichten. Hij deed dit zonder overleg met de bedrijven waarvoor hij aan het schaduwbankieren was. Toen Fowler het grote investeringsaandeel niet kon waarmaken, vroeg de AAF (deels ook door andere factoren) faillissement aan. Volgens het rapport krijgt Fowler een celstraf van 75 maanden opgelegd bovenop een boete van $740,249,140.52. Ook moet hij een schadevergoeding van $53,189,261.80 betalen aan de AAF.

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Toen Robin in de Europese politieke wedstrijd iMEP opeens moest verzinnen hoe de EU effectieve regelgeving op moest stellen voor cryptocurrency, stond hij even met zijn mond vol tanden. Terwijl hij zijn achtergrondonderzoek uitvoerde, ontdekte hij de voordelen van deze economische noviteit. In Robins visie gaan de EU en cryptocurrency hand in hand. Met een scherpe blik analyseert Robin hoe politiek en cryptocurrency elkaar zowel aanvult als tegenwerkt.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie