Tim Kamp Tim Kamp
17/01/2024 15:19 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/01/2024 16:15

Amerikaanse crypto belastingen worden versoepeld

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Amerikaanse crypto belastingen worden versoepeld

Foto: Andrew F. Kazmierski/Shutterstock

De Amerikaanse Internal Revenue Service (IRS) heeft onlangs nieuwe regels geïntroduceerd met betrekking tot belastingen op crypto in de Verenigde Staten. Volgens het officiële bericht zijn transacties boven de $10.000 nu vrijgesteld van bepaalde belastingverplichtingen.

Pro-crypto lobby krijgt megabedrag van bekende Winklevoss tweeling
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Versoepeling Amerikaanse cryptotransacties

De IRS, het federale belastingagentschap van de Verenigde Staten, heeft de laatste jaren gezocht naar manieren om grip te krijgen op de groeiende wereld van cryptocurrencies. Dat leek eindelijk te lukken, maar toch is er voor nu een andere weg in geslagen. Transacties boven $10.000 zullen namelijk niet verplicht zijn om te melden, totdat de IRS een nieuwe regelgeving publiceert.

Op 1 januari 2024 werd een wet in het leven geroepen die alle Amerikaanse bedrijven verplicht om cryptotransacties boven $10.000 te rapporteren. Echter heeft de IRS besloten om tijdelijk af te zien van het handhaven van deze regel.

IRS schrijft het volgende op zijn website:

“Op dit moment is het niet verplicht om digitale activa op te nemen bij het bepalen of contant geld ontvangen in een enkele transactie (of twee of meer gerelateerde transacties) aan de rapportagedrempel voldoet.”

De opmerkelijke beslissing is voortgekomen uit een herziening van de Infrastructure Investment and Jobs Act (IIJ Act) door het Amerikaanse Ministerie van Financiën en de IRS. Dat blijkt uit een aankondiging van de IRS.

In Nederland werkt het net even anders wat belastingzaken betreft. Alles wat je moet weten over crypto-belastingen in ons land vind je in dit bericht.

Advertentie

Autoriteiten minder positief over cryptoregeling

Deze vrijstelling is echter niet bedoeld om crypto-investeerders volledig vrij te stellen van belastingverplichtingen. In plaats daarvan wordt aangenomen dat de IRS zich meer zal concentreren op grotere transacties en accounts, waarbij het doel is om belastingontduiking en het witwassen van geld tegen te gaan.

Belastingplichtigen moeten volgens de IIJ Act binnen 15 dagen na de transactie melden dat ze meer dan $10.000 hebben ontvangen. Hoewel digitale activa voorheen werden beschouwd als contant geld, zal deze regeling nu voorlopig geen gevolgen hebben voor Amerikaanse cryptogebruikers.

Het Amerikaanse House Financial Services Committee steunt verder de “tijdelijke maatregel”. Ondanks dat benadrukt de juridische waakhond dat er nog steeds diverse onderliggende problemen bestaan. Zo spreekt het overheidsorgaan van de “slecht geformuleerde eisen voor het rapporteren van digitale activa.”

Nu gratis: volg net als miljoenen traders al je investeringen

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim begon zijn financiële avontuur op de aandelenmarkt, maar raakte in 2019, als 17-jarige, gefascineerd door crypto. Zijn eerste investering bevestigde zijn overtuiging dat crypto de toekomst had. Hij merkte een gebrek aan duidelijke uitleg en toegankelijke informatie in de complexe cryptowereld. Gedreven door zijn groeiende passie en zelfverworven kennis, richtte Tim in 2023 ‘BitKamp’ op. Dit platform helpt beginners in crypto met begrijpelijke en toegankelijke uitleg. Naast het leiden van BitKamp, handelt hij actief in verschillende cryptovaluta, met een focus op bitcoin. Na zijn HBO-studie werd BitKamp zijn fulltime bezigheid. Tim deelt zijn passie nu via online content zoals blogs, artikelen, Q&A’s, webinars, en cursussen. Voor vragen of informatie over crypto kan men hem benaderen via BitKamp.nl of zijn Instagram-pagina.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie