Tim Kamp Tim Kamp
17/01/2024 15:19 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/01/2024 16:15

Amerikaanse crypto belastingen worden versoepeld

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Amerikaanse crypto belastingen worden versoepeld

Foto: Andrew F. Kazmierski/Shutterstock

De Amerikaanse Internal Revenue Service (IRS) heeft onlangs nieuwe regels geïntroduceerd met betrekking tot belastingen op crypto in de Verenigde Staten. Volgens het officiële bericht zijn transacties boven de $10.000 nu vrijgesteld van bepaalde belastingverplichtingen.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Versoepeling Amerikaanse cryptotransacties

De IRS, het federale belastingagentschap van de Verenigde Staten, heeft de laatste jaren gezocht naar manieren om grip te krijgen op de groeiende wereld van cryptocurrencies. Dat leek eindelijk te lukken, maar toch is er voor nu een andere weg in geslagen. Transacties boven $10.000 zullen namelijk niet verplicht zijn om te melden, totdat de IRS een nieuwe regelgeving publiceert.

Op 1 januari 2024 werd een wet in het leven geroepen die alle Amerikaanse bedrijven verplicht om cryptotransacties boven $10.000 te rapporteren. Echter heeft de IRS besloten om tijdelijk af te zien van het handhaven van deze regel.

IRS schrijft het volgende op zijn website:

“Op dit moment is het niet verplicht om digitale activa op te nemen bij het bepalen of contant geld ontvangen in een enkele transactie (of twee of meer gerelateerde transacties) aan de rapportagedrempel voldoet.”

De opmerkelijke beslissing is voortgekomen uit een herziening van de Infrastructure Investment and Jobs Act (IIJ Act) door het Amerikaanse Ministerie van Financiën en de IRS. Dat blijkt uit een aankondiging van de IRS.

In Nederland werkt het net even anders wat belastingzaken betreft. Alles wat je moet weten over crypto-belastingen in ons land vind je in dit bericht.

Advertentie

Autoriteiten minder positief over cryptoregeling

Deze vrijstelling is echter niet bedoeld om crypto-investeerders volledig vrij te stellen van belastingverplichtingen. In plaats daarvan wordt aangenomen dat de IRS zich meer zal concentreren op grotere transacties en accounts, waarbij het doel is om belastingontduiking en het witwassen van geld tegen te gaan.

Belastingplichtigen moeten volgens de IIJ Act binnen 15 dagen na de transactie melden dat ze meer dan $10.000 hebben ontvangen. Hoewel digitale activa voorheen werden beschouwd als contant geld, zal deze regeling nu voorlopig geen gevolgen hebben voor Amerikaanse cryptogebruikers.

Het Amerikaanse House Financial Services Committee steunt verder de “tijdelijke maatregel”. Ondanks dat benadrukt de juridische waakhond dat er nog steeds diverse onderliggende problemen bestaan. Zo spreekt het overheidsorgaan van de “slecht geformuleerde eisen voor het rapporteren van digitale activa.”

Nu gratis: volg net als miljoenen traders al je investeringen

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim Kamp is sinds september 2023 redacteur bij Crypto Insiders. Met een HBO Bachelor in Sport, Management & Ondernemen van de Hogeschool van Amsterdam en ervaring bij BitKamp, brengt hij een unieke combinatie van marketingkennis en crypto-expertise. Zijn passie voor cryptocurrency ontstond vanuit een interesse in geldbeheer en investeren, wat hem uiteindelijk naar Bitcoin leidde. Bij Crypto Insiders deelt hij nu zijn kennis en inzichten met een breed publiek.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
politie rotterdam kraakt crypto met honderden slachtoffers
Cryptoscams opgespoord door politie Rotterdam: Honderden slachtoffers ontdekt
Na Nederland gaan de VS de strijd aan met crypto-dienst Tornado Cash
Niet crypto maar cash geld is een dreiging voor terrorisme, volgens onderzoekers
Advertentie