Timo Bult Timo Bult
01/01/2024 14:11 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/01/2024 16:19

Deze bitcoin koers moet je hebben voor je belastingaangifte in 2024

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Deze bitcoin koers moet je hebben voor je belastingaangifte 2023

Foto: Nat_V/Shutterstock

Het nieuwe jaar is begonnen! En op 1 januari van het nieuwe jaar moeten Nederlanders even goed opletten. Dat is namelijk de peildatum voor de Belastingdienst. Welke bitcoin prijs moeten beleggers over een paar maanden in hun belastingaangifte meenemen?

Bitcoin ETF’s kunnen bullmarkt inluiden – goed nieuws voor de koersen
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin belastingaangifte voor 2023

Nederlanders met crypto in bezit, waaronder bitcoin (BTC) en ethereum (ETH), is het betalen van belasting een verplichting. Het is vervelend, maar het moet! Om verder gezeur te voorkomen is het verstandig om je zaakjes goed op orde te hebben.

Crypto-bezittingen vallen in box 3. En om te kunnen bepalen hoeveel belasting je moet betalen dien je te berekenen wat de waarde van jouw bitcoins zijn.

De waarde van je crypto die je opgeeft op je belastingaangifte is niet de waarde die je crypto heeft op het moment van de aangifte later dit jaar. Nee, de waarde wordt bepaald op basis van de koersen op 1 januari om 00:00 ’s nachts. Voor de aangifte voor 2023 gaat het dus om de prijs op 1 januari 2023, op dat tijdstip.

Schrijf deze bitcoin prijs op voor belastingaangifte voor 2023

Welke bitcoin prijs je moet gebruiken voor je aangifte is vervolgens weer afhankelijk van het platform waarop je het hebt gekocht. De bitcoin koers verschilt per crypto exchange, dus simpelweg de CoinMarketCap bitcoin prijs pakken zit er niet in. Dit is namelijk een gemiddelde van alle bitcoin koersen bij elkaar.

Heb je je bitcoins bijvoorbeeld op de Nederlandse cryptobeurs Bitvavo gekocht, dan is de prijs om 00:00 op 1 januari, 2023, op dat platform van belang. Op Bitvavo was dit bijvoorbeeld €15.424.

Mocht je op een ander platform handelen dan is het verstandig vandaag nog even naar jouw exchange te gaan en de bitcoin koers op 1 januari 2023 om 00:00 te noteren. Ditzelfde geldt natuurlijk als je andere cryptocurrencies in je portfolio hebt zitten. Dat scheelt je een hoop gezoek later dit jaar zodra je je belastingaangifte moet opgeven.

Bitcoin prijs voor belastingaangifte voor 2024

En om alvast verder vooruit te plannen kan het handig zijn de bitcoin prijs op 1 januari 2024, om 00:00, te noteren. Dan ben je meteen goed voorbereid voor de belastingaangifte in 2025 voor het jaar 2024! Hieronder zetten de prijzen op de grootste platforms voor je op een rijtje:

  • Bitvavo – €38.333
  • Anycoin Direct- €38.342
  • Bybit powered by SATOS – €38.306

Belangrijk: Dit zijn de bitcoin prijzen van 1 januari, 2024, om 00:00. Deze zijn dus enkel van belang op de belastingaangifte in 2025 (voor het jaar 2024).

Vind meer informatie over het box 3-inkomen en belasting op cryptocurrency op de website van de Belastingdienst.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie