Timo Bult Timo Bult
15/09/2019 09:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/08/2023 14:09

Amerikaanse overheid gaat strijd aan met Noord-Koreaanse hackersgroepen die cryptocurrency stelen

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Amerikaanse overheid gaat strijd aan met Noord-Koreaanse hackersgroepen die cryptocurrency stelen

Het Department of the Treasury, het Amerikaanse ministerie van financiën, gaat sancties opleggen aan drie Noord-Koreaanse hackersgroepen. Dat blijkt uit een officiële aankondiging die het ministerie onlangs publiceerde. De hackersgroepen zouden onder andere betrokken zijn geweest bij een groot aantal hackaanvallen op cryptocurrency exchanges.
De sancties zijn gericht aan Andariel, Bluenoroff en de Lazarus Group. Deze laatste hackersgroep is bekend van de grootschalige “WannaCry”-aanvallen in 2017. Deze ransomware-aanval richtte veel schade aan in tenminste 150 landen. Ruim 300.000 computers werden platgelegd als gevolg van de aanval.
De drie groepen richten zich onder andere op overheden, militaire doelen maar ook financiële bedrijven als cryptocurrency exchanges. Naar verluidt hebben de groepen tussen januari 2017 en september 2018 voor ruim $571 miljoen aan cryptocurrency gestolen van Aziatische exchanges.
telegram_banner
Door de nieuwe aanpak erkent de Amerikaanse overheid deze hackersgroepen nu als “agentschappen en instrumenten, of gecontroleerde entiteiten van de Noord-Koreaanse overheid”. Deze groepen hebben als doel financiële middelen te bemachtigen die het Noord-Koreaanse wapen- en raketprogramma ten goede komen, aldus de Treasury Under Secretary voor terrorisme en financiële inlichtingen Sigal Mandelker:

Treasury onderneemt actie tegen Noord-Koreaanse hackersgroepen die cyberaanvallen plegen ter ondersteuning van illegale wapen- en raketprogramma’s, […] We zullen de bestaande Amerikaanse en VN-sancties tegen Noord-Korea blijven handhaven en met de internationale gemeenschap samenwerken om de cyberveiligheid van financiële netwerken te verbeteren.

Het Amerikaanse departement van binnenlandse veiligheid zal als toevoeging van de sancties van het ministerie van financiën malware gaan delen met cybersecurity-bedrijven. Zodoende hoopt de Amerikaanse overheid de VS en andere landen in de wereld beter te kunnen wapenen tegen deze Noord-Koreaanse cyberaanvallen.
In augustus bleek uit een rapport van de Verenigde Naties (VN) dat Noord-Koreaanse hackers voor $2 miljard aan cryptocurrencies van exchanges zouden hebben gestolen. Volgens dat rapport blijkt dat ook dit gestolen geld voor het wapen- en raketprogramma van het communistische land gebruikt worden.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie