Erik Juffermans Erik Juffermans
26/08/2023 16:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/08/2023 16:00

Baas van ingestorte crypto beurs “moet” tijdelijk vrij worden gelaten

Nieuws
Crypto influencer BitBoy moet mogelijk een jaar de cel in

Foto: txking/Shutterstock

Sinds kort is de borgtocht van Sam Bankman-Fried, de voormalig topman van de ingestorte FTX cryptobeurs, ingetrokken. Hij hield zich niet aan de gemaakte afspraken, oordeelde de rechter. Bankman-Fried zit nu achter tralies en dient daar zijn proces, dat in oktober begint, af te wachten.  

Zijn advocaten zetten sindsdien alles op alles om zijn omstandigheden te verbeteren. Hij zou namelijk slechts op water en brood leven en had al enige tijd niet zijn medicijnen ontvangen. Maar het grootste probleem, aldus de advocaten, is dat Bankman-Fried zich in de bajes onmogelijk adequaat kan voorbereiden op zijn proces.

🔔 Vandaag: Alle Nederlanders crypto-bezitters krijgen €60 gratis goud
  • Advertentie
  • GoldRepublic

Advocaten willen tijdelijke vrijlating van SBF

De advocaten pleiten daarom voor een tijdelijke vrijlating van Bankman-Fried. Volgens de advocaten hebben de aanklagers letterlijk “miljoenen pagina’s en terabytes” aan materiaal aangeleverd waar de verdedigende partij, dus ook Bankman-Fried, over geïnformeerd moet zijn. 

“We geloven alleen dat tijdelijke vrijlating deze problemen adequaat adresseert en het recht van Bankman-Fried waarborgt om te participeren in zijn proces. Voordat zijn borgtocht werd ingetrokken spendeerde hij 80-100 uur per week aan het lezen van de documenten en het opstellen van analyses om te delen met zijn advocaten.”

Aldus de advocaten van Bankman-Fried. Of dit kans van slagen heeft, moet echter nog maar blijken. De borgtocht van Bankman-Fried werd namelijk ingetrokken omdat hij zich bezig zou houden het met manipuleren van getuigen. 

Meerdere malen probeerde hij in contact te komen met voormalig collega’s van FTX en Alameda Research. Ook lekte hij het dagboek van voormalig collega en partner Caroline Ellison uit aan journalist. De rechter oordeelde dat Bankman-Fried te ver was gegaan en niet meer vertrouwd kon worden op borgtocht. 

Crypto beurs FTX topman heeft meer tijd nodig

De advocaten beklaagden zich al eerder bij de rechter en eisten meer tijd buiten de cel ter voorbereiding op het proces. De rechter gaf toestemming voor een eenmalige vrijlating van zeven uur om in een kamertje met zijn advocaten te spenderen. Dit is bij lange na niet genoeg vinden zijn advocaten.

“Meneer Bankman-Fried heeft constant toegang tot een computer met internet nodig om documenten te lezen, relevante context voor bewijs op te zoeken, analyses op te stellen en deze met zijn advocaten te delen. Het voorgestelde plan komt hier totaal niet bij in de buurt.”

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Nieuws nieuws

Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement