Roy van Krieken Roy van Krieken
15/03/2024 20:39 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/03/2024 17:46

Belangrijke rechtszaak tegen cryptobedrijven gaat nieuw hoofdstuk in

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Wending in crypto zaak: rechter beveelt ontzegeling Binance dossier

Foto: Gorodenkoff/Shutterstock

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) gaat al jarenlang het gevecht aan tegen crypto. De instantie is al verschillende rechtszaken aangegaan met verschillende projecten, exchanges en bedrijven die in de sector opereren.

Onlangs heeft de SEC een kleine overwinning behaald. Zo heeft een rechter in New York de overheidsinstantie in het gelijk getrokken in de zaak voort te zetten waarbij de cryptolener Genesis en de crypto exchange Gemini schuldig worden geacht aan het schenden van de effectenwetgeving.

Ongeveer 340.000 klanten van Gemini Earn, een programma waarmee gebruikers tot 8% rente konden verdienen, zitten sinds november 2022 in onzekerheid met hun crypto. De opnames waren namelijk stopgezet vanwege liquiditeitsproblemen. De 340.000 gebruikers zorgden in totaal voor $900 miljoen aan activa op het platform.

Voorzitter SEC steekt de draak met crypto-fanaten
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Moties verworpen

Slechts twee dagen na de sluiting van Gemini Earn in januari 2023, nam de SEC juridische stappen tegen zowel Gemini als Genesis. In dezelfde periode diende Genesis een aanvraag voor faillissementsbescherming in.

Enkele maanden later, in mei 2023, trachten beide bedrijven de rechtszaak van de SEC tegen hen te laten seponeren, met aanvullende pogingen om de eis van de SEC voor permanente gerechtelijke maatregelen en financiële terugvordering te annuleren.

Rechter Edgardo Ramos verwierp echter alle ingediende moties en besloot dat het proces voortgezet mocht worden. Daarmee maakte hij de weg vrij voor verder juridisch onderzoek van de aanklachten.

Advertentie

Ripple rechtszaak

De zaak van de SEC tegen Ripple is ook nog altijd in volle gang. Na 4 jaar lijken we dan eindelijk een einde te naderen. Er is echter op de korte termijn wat vertraging omdat de rechtbank een verzoek van de SEC heeft ingewilligd. Het verzoek ging erom de termijnen voor het indienen van belangrijke documenten te verlengen.

Door het uitstel wordt de indiening deadline voor de SEC naar 22 maart verplaatst. Daarmee komt de reactietermijn voor Ripple ook met 22 april ook op een later datum te staan. De SEC zal vervolgens haar repliek op 6 mei presenteren.

De uitkomst van deze zaak is van cruciaal belang voor de toekomst van de crypto-industrie, gezien het potentieel om een precedent te scheppen voor hoe cryptocurrencies wereldwijd gereguleerd kunnen worden. Een beslissing ten gunste van de SEC zou de deur kunnen openen voor verdere regulering van andere digitale valuta’s onder soortgelijke juridische kaders.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie