Amber Bloemendaal Amber Bloemendaal
07/11/2022 05:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/11/2022 05:30

Belastingdienst VS gaat de strijd aan met crypto belastingontduikers

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Belastingdienst VS gaat de strijd aan met crypto belastingontduikers

Foto: Postmodern Studio / Shutterstock.com

Honderden cryptocurrency-gerelateerde zaken stapelen zich op bij de divisie Criminal Investigation van de Internal Revenue Service (IRS). De zaken hebben voor een groot deel betrekking op belastingen.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Steeds meer crypto belastingzaken

De IRS is de federale belastingdienst van de Verenigde Staten. Voorheen behandelde men daar voornamelijk witwasmisdrijven. Tegenwoordig wordt ook een veel groter deel van de cryptobelastingzaken door de IRS behandeld. 

Volgens divisiehoofd Jim Lee zullen veel van deze zaken binnenkort openbaar worden gemaakt.

Zoals gemeld door Bloomberg Tax, zijn enkele van de meest voorkomende zaken gerelateerd aan off-ramping, ofwel het ruilen van crypto voor fiatvaluta. Ook wordt vaak loon dat op crypto is gebaseerd, niet gerapporteerd.

“In de afgelopen drie jaar heb ik echt een verschuiving gezien,” zei de onderzoeker. Waar de meeste zaken ooit te maken hadden met witwassen, vormen belastingzaken nu ongeveer de helft van het stel. 

Crypto wordt vaker gelinkt aan criminele activiteiten, zoals oplichting en ransomware. Witwassen met crypto komt echter steeds minder vaak voor, door forensische blockchain bedrijven zoals Chainalysis verfijndere tools ontwikkelen om criminele transfers op te sporen. 

Advertentie

Minder witwaspraktijken met crypto dan traditionele valuta

Het ministerie van Financiën heeft ook toegegeven dat het witwassen van crypto geld, hoewel een probleem, op dit moment nog steeds veel minder impact heeft dan het witwassen van fiatgeld. 

Het gebruik van crypto wordt steeds makkelijker gemaakt, waardoor steeds meer transacties met crypto zullen plaatsvinden. Met on-chain transacties is het voor een overheid minder eenvoudig om te zien wie welk geld ontvangt. 

Toch zei Lee dat zijn afdeling bijna elke crypto transactie effectief kan traceren. Het jaarverslag van de divisie, dat donderdag is verschenen, bevat een aantal van de meest succesvolle inbeslagnames van dit jaar.

Volgens Lee heeft de afdeling in totaal $7 miljard aan crypto in beslag genomen sinds het begin van het fiscale jaar 2022. 

Toezichthouders blijven huiverig voor crypto tools die de transactieprivacy van crypto bezitters proberen te verbeteren.

Een daarvan is crypto mixer Tornado Cash, waarover vaker in het crypto nieuws te lezen is. In augustus werd Tornado Cash door het ministerie van Financiën gesanctioneerd wegens gebruik voor criminele activiteiten. 

Deel dit artikel
Amber Bloemendaal

Maar een klein deel van de crypto-investeerders is vrouw, terwijl uit studies blijkt dat vrouwen niet alleen even goed, maar vaak zelfs beter presteren op het vlak van rendement genereren op hun investeringen. Hier moeten we dus verandering in brengen! Amber is niet alleen geïnteresseerd in het investeren in crypto, maar ook in de blockchain-technologie erachter en blijft graag op de hoogte van alle nieuwste ontwikkelingen. Als redacteur hoopt zij de lezers (m/v/x) te informeren, inspireren en hen aan te sporen de crypto-wereld te ontdekken.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie