Kevin Schijven Kevin Schijven
22/08/2019 10:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/11/2023 09:48

Belgische financiële toezichthouder breidt zwarte lijst cryptocurrency websites uit

Nieuws
belgische_financiele_toezichthouder_breidt_zwarte_lijst_cryptocurrency_websites_uit

De Belgische financiële toezichthouder, de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA), waarschuwt voor www.xtb-markets.com en heeft deze website toegevoegd aan een lijst van fraudeleuze cryptocurrency websites.


De FSMA meldt op 21 augustus dat er nu 121 websites op de lijst staan. De FSMA is een van de weinige instanties in de wereld die een dergelijke lijst bijhoudt. De toezichthouder blijft klachten ontvangen van Belgische slachtoffers en heeft daarom opnieuw een waarschuwing uitgegeven.
Verder meldt de FSMA dat de meeste scams op elkaar lijken:

Het principe blijft hetzelfde: de fraudeurs stellen u een belegging in cryptomunten voor en benadrukken dat die veilig, eenvoudig en erg lucratief is. Zij proberen uw vertrouwen te winnen door u ervan te overtuigen dat u zelf geen expert hoeft te zijn om in cryptomunten te beleggen, zij werken immers met deskundigen die uw beleggingen voor u beheren. Bovendien bevestigen zij dat u uw geld op elk ogenblik kan opvragen of dat uw inleg gewaarborgd is. Maar uiteindelijk is het resultaat altijd hetzelfde: de gedupeerden slagen er nooit in hun geld te recupereren!

De Brussels Times meldt dat de FSMA in 2018 334 klachten heeft ontvangen van investeerders die de dupe zijn geworden van fraude met cryptocurrency. De totale schade zou meer dan $4,5 miljoen euro bedragen, maar de FSMA verwacht dat dit bedrag nog veel hoger ligt. Een groot deel van de slachtoffers doet namelijk geen aangifte.
De FSMA begon met het bijhouden van een zwarte lijst van cryptocurrency-websites in 2018. Vorig jaar oktober werden er 21 websites aan toegevoegd wat het totaal destijds op 99 bracht. De volledige lijst van 121 fraudeleuze websites kan men hier vinden.
crypto_insiders_telegram_bannerVorige week kwam naar buiten dat de huidige bitcoin (BTC) koers wellicht daalt vanwege een grote Chinese ponzifraude. Het Chinese bedrijf, PlusToken, had investeerders voor zo’n $3 miljard aan cryptocurrencies opgelicht wat veruit de grootste scam in de markt tot nu toe zou zijn. Een deel van het team werd vorige maand al opgepakt, het andere deel probeert momenteel de cryptocurrencies op exchanges te dumpen.
Heb je maandag de laatste koersanalyse van onze analist David gemist? Klik dan hier om deze alsnog te lezen!
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Advertisement

Trending Nieuws nieuws

Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement