Roy van Krieken Roy van Krieken
29/06/2021 14:55 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/06/2021 14:55

Bitcoin (BTC) exchange Coinbase krijgt belangrijke vergunning in Duitsland

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Bitcoin (BTC) exchange Coinbase krijgt belangrijke vergunning in Duitsland

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

In Duitsland moeten sinds 2020 alle crypto gerelateerde financiële diensten eerst een licentie krijgen van de financiële toezichthouder BaFin alvorens zij in Duitsland mogen opereren. Het lijkt erop dat de grote Amerikaanse crypto exchange Coinbase eindelijk een dergelijke licentie bemachtigd heeft.

Maandag liet BaFin weten dat zij Coinbase toestemming hadden gegeven om hun bedrijfsvoering uit te breiden naar de Duitse financiële markt. Coinbase is hiermee de eerste exchange die in Duitsland een dergelijke licentie heeft gekregen. Deze licentie maakt het mogelijk voor Coinbase om als bewaarder van valuta voor cliënten op te treden en om te handelen in digitale valuta.

Omdat Coinbase de allereerste is bestond er ook geen precedent waar de BaFin naar kon grijpen. Daarom werd er ook een multidisciplinair team opgesteld die zich moeten buigen over potentiële problemen en valkuilen die met crypto in het land te maken hebben.

Volgens BaFin worden bedrijven die virtuele valuta aanbieden als wettig betaalmiddel, en andersom, als financiële instituties gezien. Dit heeft als gevolg dat dergelijke bedrijven aan dezelfde regulatie onderhevig zijn als standaard financiële instituties. 

BaFin blijft echter nog relatief terughoudend als het op crypto in het land aankomt. Niet lang geleden waarschuwde de toezichthouder investeerders nog voor de gevaren van investeren in cryptocurrencies. Deze waarschuwing herhaalde BaFin in het bericht dat zij Coinbase een licentie hadden verstrekt.

Hoge Raad en ECB schudden bitcoin en markten op: de gevolgen voor jou
Hoge Raad en ECB schudden bitcoin en markten op: de gevolgen voor jou

Crypto markt in Duitsland komt op stoom

Deutsche Börsche, eigenaar van de belangrijkste Duitse aandelenbeurs in Frankfurt, heeft onlangs aangekondigd een meerderheid van het Zwitserse Crypto Finance AG te hebben overgenomen. 

Het lijkt er dan ook op dat Deutsche Börsche hiermee uiteindelijk op Duitse bodem een crypto exchange wil bezitten. Het bedrijf liet weten dat zij geloven dat digitale activa de financiële wereld zullen transformeren. Steeds meer financiële instituties willen zich mengen in de wereld van crypto en willen een betrouwbare handelspartner.

Ook een eventuele crypto exchange onder leiding van Deutsche Borsche moet, net zoals Coinbase, wel eerst een licentie van BaFin bemachtigen. Al zou dat voor een bedrijf met een dergelijke status niet een groot obstakel moeten zijn.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Bitvavo voegt populaire crypto toe & Nederlanders krijgen ‘m gratis
Bitvavo voegt populaire crypto toe & Nederlanders krijgen ‘m gratis
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
Ripple slaat terug tegen miljardenboete SEC, ‘voortdurende intimidatie’
Cryptobedrijf wint beruchte rechtszaak, SEC moet miljoenen terugbetalen
Onverwachte domper voor SEC na miljardenschikking met Terraform Labs
Onverwachte domper voor SEC na miljardenschikking met Terraform Labs
Advertentie