Kevin Schijven Kevin Schijven
04/12/2023 10:42 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/12/2023 10:42

Bitcoin en crypto in beslag genomen in grote Oekraïense corruptiezaak

Tether-USDT Bitcoin-BTC more-coins-icon
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Bitcoin y cryptos vistas en importante caso de corrupción en Ucrania

Foto: meunierd/Shutterstock

Oekraïne kampt opnieuw met een overheidsschandaal waar crypto centraal staat.

De National Anti-Corruption Bureau of Ukraine (NABU), oftewel het nationaal anticorruptie-bureau van Oekraïne, heeft onlangs 1,56 miljoen euro aan crypto in beslag genomen van een hoge overheidsfunctionaris.

Crypto koning ‘SBF’ gaat in hoger beroep tegen 25-jarige celstraf
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Bitcoin, tether en tron in beslag genomen

De cryptomunten zijn in beslag genomen van een zekere Yury Fedorovych Shchigol, het voormalig hoofd van de DerzhSpetsZviazku, oftewel de Speciale Communicatiedienst van Oekraïne. De organisatie is verantwoordelijk voor communicatie tussen overheidsinstanties, bescherming van staatsgeheimen en cyberbeveiliging.

De NABU kondigt aan dat het 6,9 bitcoin (BTC), 1,2 miljoen tether (USDT) en 331 tron (TRX) tokens in beslag heeft genomen. In totaal zijn de in beslag genomen crypto 62 miljoen Oekraïense hryvnia (UAH) waard, of 1,56 miljoen euro.

Shchyhol wordt ervan verdacht dat hij samen met zijn vervanger, Victor Zhor, een plan heeft opgezet om de crypto te verduisteren. Het geld was oorspronkelijk bedoeld voor de Speciale communicatiedienst om software en diensten te kopen.

De overheidsinstantie betaalde 285 miljoen hryvnia (ongeveer 7,2 miljoen euro) voor goederen en diensten die eigenlijk slechts 223 miljoen hryvnia (ongeveer 5,6 miljoen euro) kostten.

Het verschil werd vervolgens door de leidinggevenden in de zak gestoken. De aankopen werden geheim gehouden om openbare biedingen te vermijden. Shchyhol en Zhor zijn afgelopen week opgepakt.

Advertentie

Crypto is zeer populair in Oekraïne

Crypto is zeer populair in Oekraïne, vooral in de oorlog tegen Rusland. Zo bleek afgelopen zomer dat Oekraïne maar liefst $225 miljoen aan donaties met cryptocurrencies heeft ontvangen tijdens de oorlog.

Het bovenstaande verhaal toont aan dat crypto ook voor de oorlog al populair was in het land. Het incident zou ergens tussen 2020 en 2022 hebben plaatsgevonden.

Het lijkt erop dat de Oekraïense overheid echter bezorgd is over crypto-criminaliteit. Het heeft daarom recent de hulp ingeschakeld van de Amerikaanse belastingdienst, de Internal Revenue Service (IRS) en de Nederlandse Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD).

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie