Bitcoin en ethereum zijn ‘commodities’ in nieuw wetsvoorstel VS

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Alleen Bitcoin en Ethereum zijn echt decentraal, zegt Chainlink topman

Foto: Wit Olszewski/Shutterstock

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) voert al een tijdje een politieke oorlog met de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) over de regulatie van cryptocurrencies. De SEC speelt het hard, maar de CFTC pakt het iets subtieler aan. Laatstgenoemde krijgt nu een voorkeursbehandeling in de VS, als het aan een nieuw wetsvoorstel ligt.

Bitcoin en ethereum als commodities

De Senate Agriculture Committee heeft een wetsvoorstel ingediend onder de naam Digital Commodities Consumer Protection Act. Het luidt letterlijk de definitie van ‘digitale commodity’ (digitale grondstof) in, waar bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) onder zouden gaan vallen. Hierdoor zou de CFTC binnenkort transacties op deze netwerken mogen overzien en de registratie van platformen die de tokens aanbieden verplichten. Dat zou kunnen leiden tot nieuwe rechtszaken als bedrijven zich niet aan de regels houden of voorwaarden voldoen.

Maar alles wat door de SEC als ‘security’ (lees: effect) wordt bestempeld, wordt uitgesloten uit het gebied van rechtsbevoegdheid van de CFTC. Dat blijft de tak van sport van de SEC. Het voorstel benoemt dan ook alleen bitcoin en ether en geen ripple (XRP). Het is nog afwachten wat er gaat gebeuren met het voorstel, het moet nog worden goedgekeurd. Eén van onze technische analisten schreef in een premium analyse dat dit nieuws een zeer positieve ontwikkeling kan zijn voor de prijs van ether.

Tijd voor duidelijke crypto-regulatie

Voorheen was vooral de Senate Banking Committee actief in kwesties omtrent cryptovaluta. De Senate Agriculture Committee is nog niet aan de beurt geweest, en het is wel een opmerkelijk entree. Cryptomunten hebben natuurlijk over het algemeen geen betrekking tot landbouwproducten.

Waarom dit instituut nu betrokken is bij het verhaal is niet duidelijk. Het zou kunnen zijn dat de tweestrijd tussen de CFTC en de SEC zo groot is dat een nieuw instituut op de proppen is gekomen om de situatie in goede banen te leiden. Beide instituten vinden dat ze de rechtsbevoegdheid hebben om de markt te reguleren.

Ironisch genoeg was het de SEC die het bijltje erbij neergooide. In een interview met Financial Times verklaarde SEC-voorzitter Gary Gensler onlangs dat hij één regelboek voor de regulatie van crypto wil. Het geeft aan dat crypto nu alle delen van de financiële wereld en van overheden beginnen te beïnvloeden. Tijd voor duidelijkheid regelgeving dus.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie