Kevin Schijven Kevin Schijven
28/07/2021 17:44 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/07/2021 17:44

Crypto als bitcoin (BTC) zijn gevaar voor financiële systeem, senator eist snelle en strenge regulering

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Crypto als bitcoin (BTC) zijn gevaar voor financiële systeem, senator eist snelle en strenge regulering

Foto: 3rdtimeluckystudio/Shutterstock

De Amerikaanse senator Elizabeth Warren dringt de Amerikaanse overheid er weer op aan om de cryptocurrency markt strenger te reguleren. Dat blijkt uit een open brief van de senator aan de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen.

Warren meldt in de brief dat zij steeds meer bezorgd raakt over de gevaren die crypto als bitcoin (BTC) kunnen vormen voor investeerders, consumenten en het milieu. Zij zegt dat er momenteel een gebrek is aan regulering omtrent crypto en dat een “alomvattend en gecoördineerd” regelgevend kader de toenemende risico’s van deze sector op het financiële systeem kunnen verzachten.

Ze dringt de Financial Stability Oversight Council (FSOC) erop aan om snel te handelen en de crypto markt aan te pakken en te reguleren ter bescherming van de veiligheid van consumenten en de stabiliteit van het financiële systeem.

Volgens de senator zouden stablecoins, decentralized finance (DeFi) en cyberaanvallen allemaal een dreiging zijn voor de financiële stabiliteit, maar ze legt niet uit waarom. Ook zou de toenemende deelname van hedgefondsen en andere investeringsproducten een blinde vlek kunnen vormen voor regelgevers.

Ze beweert zelfs dat crypto een dreiging kan vormen voor banken als crypto-bedrijven bankvergunningen kunnen krijgen zonder dat ze aan dezelfde eisen moeten voldoen als traditionele banken. Deze bedrijven moeten echter wel aan dezelfde eisen voldoen en in veel gevallen worden al strengere eisen opgelegd.

Warren haalde vorige maand al hard uit naar crypto, toen kreeg vooral ook dogecoin (DOGE) ervan langs. Vandaag haalt zij weer uit in een hoorzitting van de Senate Banking Committee. Ze beweert dat het financiële systeem met crypto in handen komt van “schimmige, gezichtsloze groep supercodeerders en miners.” Het feit dat blockchain-technologie het financiële systeem juist transparanter kan maken dan de kartelpraktijken van de banken gaat haar blijkbaar volledig voorbij.

Warren stuurde onlangs ook al een brief naar Gary Gensler, voorzitter van de Securities and Exchange Commission (SEC) omtrent dezelfde zorgen. Ze eiste in de brief voor een antwoord tegen 28 juli.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie