Kevin Schijven Kevin Schijven
10/06/2021 12:15 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/06/2021 12:15

Bitcoin en Dogecoin krijgen er hard van langs van Amerikaanse senator die pleit voor verbod

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin en Dogecoin krijgen er hard van langs van Amerikaanse senator die pleit voor verbod

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

De populaire Amerikaanse senator Elizabeth Warren haalt tijdens een virtuele hoorzitting van de Senate Banking Committee hard uit naar cryptocurrencies als bitcoin (BTC) en dogecoin (DOGE).

Volgens de senator zijn crypto “vreselijke valuta” vanwege de “wilde schommelingen in hun waarde” waardoor ze een “waardeloze manier zijn om dingen te kopen en verkopen.” Ze voegt daaraan toe dat crypto een “waardeloze investering” zijn, een “toevluchtsoord voor illegale activiteiten” en een “ramp voor onze planeet.”

Kortom: een heleboel fear, uncertainty & doubt (FUD) en onbegrip van een machtig persoon dat zich nooit verdiept heeft in de achterliggende technologie of de potentie ervan. Op Twitter is te zien dat de Amerikaanse senator veel aanzien verliest voor haar uitspraken.

Volatiel, Crimineel en Vervuilend

“In tegenstelling tot de dollar schommelt hun waarde enorm, afhankelijk van de grillen van speculatieve daghandelaren. In de afgelopen twee maanden is de waarde van Dogecoin meer dan vertienvoudigd en vervolgens met 60% gedaald. Dat werkt misschien voor speculanten en ‘fly-by-night investeerders’, maar niet voor gewone mensen die op zoek zijn naar een vaste bron van waarde om uitbetaald te krijgen en te gebruiken voor dagelijkse uitgaven.”

Aldus Warren over de volatiliteit van de koersen, onbewust dat dit altijd samengaat met nieuwe opkomende markten en tevens onbewust dat de dollar tegen enorme inflatie aanloopt. Als voorbeeld voor illegale activiteiten noemt ze de recente ransomware aanval op Colonial Pipeline op, ondanks dat de FBI zelf zei dat digitale valuta hier niet het probleem zijn.

“Elke hack die succesvol wordt afbetaald met een cryptocurrency wordt een advertentie voor meer hackers om meer cyberaanvallen uit te proberen.”

Meldt Warren, alsof dit soort aanvallen niet al veel langer bestaan. Waar ze wellicht wel gelijk in heeft, is het gebrek van wetten ter bescherming van consumenten wanneer ze het slachtoffer zijn geweest van fraudeurs, maar is dat niet juist de rol van de overheid?

Ook kaart Warren meerdere malen aan dat het bitcoin-netwerk net zo veel energie verbruikt als een klein land en daarom een verschrikkelijk effect heeft op het milieu. Zou het niet veel logischer zijn om dan de enorm vervuilende fossiele brandstof sector aan te pakken in plaats van crypto?

Central Bank Digital Currency

Vervolgens is Warren wel positief over zogeheten central digital banking currencies, of CBDC’s. Dat zijn stablecoins uitgegeven door een centrale bank en doet denken dat ze wellicht een agenda hier heeft.

“Legitiem digitaal publiek geld zou kunnen helpen om nep digitaal privégeld te verdrijven. Het zou kunnen helpen de financiële inclusie, efficiëntie en veiligheid van ons financiële systeem te verbeteren als dat digitale publieke geld goed is ontworpen en efficiënt wordt uitgevoerd.”

Deze aanval op crypto lijkt vooral afkomstig te zijn op wat als een dreiging voor de machtspositie van de dollar wordt gezien, verscholen achter nep kritiek en FUD. Het publiek lijkt zich echter weinig aan te trekken van de opmerkingen. De bitcoin koers zag afgelopen nacht geen correctie terwijl El Salvador nu bitcoin officieel als geld en wettelijk betaalmiddel erkent.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie