Timo Bult Timo Bult
04/04/2020 11:20 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/04/2020 11:20

"Blockchain kan voor meer vertrouwen in overheid zorgen," aldus de Europese Unie

icon-overheidregulatie
Overheid en re…

Foto: Alexandru Chiriac/Shutterstock

Blockchain-technologie kan een belangrijke rol gaan spelen in de gezondheidszorg en de sociale dienstensector. In het rapport beschrijft de Europese Stichting tot verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden (Eurofound) de voordelen die blockchain kan bieden.
Ondanks het feit dat de ontwikkeling van blockchain-technologie nog in zijn kinderschoenen staat, wordt de technologie hier en daar al toegepast. Zo wordt in het rapport geschreven:

Net als in de dienstensector bevindt het gebruik van blockchain-technologie zich in een vroege adoptiefase in de gezondheids- en sociale zorg, waar het is gebruikt om uitkeringen in contanten te betalen en pensioenbijdragen te controleren,

De technologie zou uiteindelijk voor meer transparantie en vertrouwen in de overheid kunnen zorgen:

Andere mogelijke voordelen van deze technologie voor de publieke sector zijn meer op maat gemaakte diensten voor burgers en meer transparantie en vertrouwen in regeringen, […] Identificatie via blockchain kan worden gebruikt om geld en toeslagen op een meer tijd- en kostenefficiënte manier in contanten toe te wijzen.

Verder wordt benoemd hoe blockchain tussenpartijen overbodig zou kunnen maken. De technologie “kan leiden tot vervanging van tussenpersonen, contracten en/of verificatiesystemen,” aldus het Eurofond. Het uiteindelijke doel van de digitaliseren van de gezondheids- en sociale zorg wordt als volgt beschreven:

Vaak zijn de doelstellingen van de digitalisering van sociale diensten om kostenefficiëntie te bereiken en ouderen zo lang mogelijk zelfstandig in hun eigen huis te laten wonen,

Steeds meer overheden en bedrijven omarmen blockchain-technologie. Onlangs maakte de Duitse autofabrikant BMW nog bekend dat het blockchain gaat gebruiken om verschillende processen binnen zijn supply chain te volgen.
Afgelopen maand hebben we kunnen aanschouwen – zo medio maart – dat de koers van bitcoin meeging in de leegstroom van beurzen wereldwijd. Kan bitcoin na deze pullback de rug rechten? Lees verder in de analyse van Michiel!

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie