Jerrymie Marcus Jerrymie Marcus
31/07/2022 04:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/07/2022 04:00

Brit vast in Saudi-Arabië na cryptocurrency conferentie Noord-Korea

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Crypto influencer BitBoy moet mogelijk een jaar de cel in

Foto: txking/Shutterstock

Christopher Emms zit sinds februari in een gevangenis in Saudi-Arabië nadat hij op het vliegveld werd aangehouden vanwege cryptocurrency in Noord-Korea. Emms is inwoner van het Verenigd Koninkrijk en nu ligt het Ministerie van Buitenlandse Zaken van het VK onder vuur omdat ze te weinig voor Emms hebben betekend.

Binance wéér aangeklaagd vanwege onrechtmatige verkoop crypto-producten
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Crypto conferentie in Noord-Korea

De Brit organiseerde een crypto conferentie in Noord-Korea en dat druist in tegen de sancties die zijn opgelegd door de Verenigde Staten. Hij is dan ook op last van de VS in Saudi-Arabië vastgezet, in afwachting van eventuele uitlevering.

Parlementslid Crispin Blunt vertelde Sky News deze week dat eerdere ministers van Buitenlandse Zaken “meer hebben gedaan om de belangen van Britse burgers te verdedigen.”

Blunt was voorheen voorzitter van de commissie buitenlandse zaken. In het interview zegt hij “volgens het internationaal recht wordt verwacht dat de verzoekende staat binnen 45 dagen enig bewijs voor hun bewering zal hebben geleverd.”

“Nou, het is ongeveer 140 dagen geleden dat die deadline verstreken is.”

Advertentie

VS gaat te ver in zaak crypto conferentie

Emms staat op de lijst van meest gezochte criminelen van de FBI en werd in februari vastgehouden op de luchthaven van de Saoedische hoofdstad Riyad. De Saoedische regering wacht op documenten van de Amerikaanse autoriteiten op basis waarvan ze zullen beslissen of ze hem zullen uitleveren.

De zaak tegen Emms is echter controversieel en mensenrechtenorganisaties beschuldigen de VS dat ze te ver gaan.

De specifieke sancties die hij zou hebben geschonden, zijn niet internationale, maar Amerikaanse sancties. Aangezien de conferentie niet op Amerikaanse bodem plaatsvond en hij geen Amerikaans staatsburger is, is het niet duidelijk welke jurisdictie de VS in deze zaak heeft.

“Als ze willen dat hij naar de Verenigde Staten komt om de Amerikaanse justitie onder ogen te zien voor het overtreden van de Amerikaanse wet, dan moeten ze aan de Britse rechtbanken uitleggen waarom dat het geval is”, zei Blunt in het interview.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Illegale cryptocurrency- en blockchaintechnologie

Er is overigens wel een link met Amerika. Emms wordt er namelijk van beschuldigd Amerikaanse sancties tegen Noord-Korea te hebben geschonden door samen te werken met Virgil Griffith. Dit is wel een Amerikaanse staatsburger.

Volgens de aanklacht hebben Griffith en Emms illegaal cryptocurrency- en blockchaintechnologie aan Noord-Korea geleverd. Hiermee zouden bankembargo’s omzeild kunnen worden, deze zijn opgelegd vanwege het kernwapenprogramma van het communistische land.

Griffith werd eind 2019 gearresteerd en zit momenteel een gevangenisstraf van 63 maanden uit en kreeg een boete van 100.000 dollar.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Pyongyang Cryptocurrency Conference

De beschuldigingen stammen uit 2019, toen de Pyongyang Blockchain and Cryptocurrency Conference plaatsvond. Deze werd gehouden in Pyongyang, de hoofdstad van Noord-Korea. Iedereen was welkom behalve Zuid-Koreanen, Japanners en Israëli’s. Een ticket kostte meer dan 3000 dollar, hiervoor kreeg je een all-inclusive verblijf in het afgesloten land en waren er dagtripjes naar een lokale brouwerij en schietbanen.

 

Deel dit artikel
Jerrymie Marcus

Jerrymie heeft jarenlang als journalist gewerkt en heeft vervolgens zijn sporen verdiend in de Nederlandse crypto-industrie. Hij kwam voor het eerst in aanraking met Bitcoin vanwege remmitance. Het was te duur en te traag om geld via het bankwezen naar familie in het buitenland te sturen, maar Bitcoin bleek hier perfect voor te zijn. Inmiddels heeft Jerrymie Nederland achter zich gelaten om de bearmarkt vanuit Indonesië gade te slaan. In het land van zijn familie helpt hij met het opzetten van Bitcoin-educatieprogramma’s, eet hij veel nasi goreng en schrijft hij over cryptocurrency.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie