Home Nieuws Overheid en regulatie Ethereum-ontwikkelaar gearresteerd voor het helpen van Noord-Korea, Buterin pleit voor vrijlating

Ethereum-ontwikkelaar gearresteerd voor het helpen van Noord-Korea, Buterin pleit voor vrijlating

Een ontwikkelaar die meerdere malen voor de Ethereum Foundation heeft gewerkt, Virgil Griffith, is afgelopen vrijdag aangehouden op het vliegveld Los Angeles International omdat hij Noord-Korea zou hebben verteld hoe blockchain-technologie en cryptocurrency kunnen worden gebruikt om internationale sancties te omzeilen. Dit maakte de procureur-generaal van het zuidelijke district van de staat New York op 29 november bekend.

Griffith zou in april van dit jaar de Blockchain and Cryptocurrency Conference in Pyongyang, Noord-Korea, hebben bijgewoond. De ontwikkelaar zou om goedkeuring van de VS hebben gevraagd om dit evenement bij te mogen wonen, echter werd die goedkeuring niet gegeven. Griffith is vervolgens via China alsnog naar Noord-Korea afgereisd.

- Advertentie -

Volgens de aanklacht van de procureur-generaal zou Griffith de Noord-Koreanen geassisteerd hebben bij het omzeilen van de internationale sancties:

Op de DPRK Cryptocurrency-conferentie bespraken GRIFFITH en andere aanwezigen hoe blockchain- en cryptocurrency-technologie door de DPRK kan worden gebruikt om geld wit te wassen en sancties te omzeilen, en hoe de DPRK deze technologieën kan gebruiken om onafhankelijkheid van het wereldwijde banksysteem te bereiken.

De Ethereum Foundation heeft ondertussen afstand genomen van de actie van Griffith. In een verklaring stelt het dat de “Foundation in geen enkele hoedanigheid vertegenwoordigd was tijdens de gebeurtenissen.” Griffith krijgt wel de steun van Vitalik Buterin, de bedenker en oprichter van Ethereum. Hij wil dat Griffith wordt vrijgelaten. Daarnaast stelt hij in een brief:

Geopolitieke ruimdenkendheid is een *deugd*. Het is *bewonderenswaardig* om naar een groep mensen te gaan waarover je van kinds af aan bent verteld dat het een uiterst kwade vijand is, om te horen wat ze te zeggen hebben. De wereld zou beter zijn als meer mensen aan alle kanten dat deden.

Noord-Korea wordt naast het omzeilen van sancties met cryptocurrency ook verdacht van het hacken van meerdere cryptocurrency-exchanges. Verschillende groepen Noord-Koreaanse hackers zouden tussen januari 2017 en september 2018 ruim $571 miljoen hebben gestolen. De Zuid-Koreaanse exchange UpBit werd onlangs nog getroffen door een hack. Of dit ook het werk van Noord-Korea was is op dit moment nog onbekend.

Was dit de dip voor bitcoin (BTC)? Technisch analist David van Ineveld heeft zojuist weer een nieuwe wekelijkse analyse online staan!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

- Advertentie -

BITCOIN KOPEN

Ad
Bitvavo
Reviewed
€8.166,00 Kopen
1
Bitcoinmeester
Reviewed
€8.231,17 Kopen
2
Litebit
Reviewed
€8.231,96 Kopen
3
Bitonic
Reviewed
€8.245,60 Kopen
4
Bitrush
Reviewed
€8.446,18 Kopen
5
SATOS
Reviewed
€8.635,65 Kopen
Laatste nieuws
Expert analyses

De koers van bitcoin (BTC) volgens Michiel: K.O. in aantocht voor financiële markt

Wat een tijd om in te leven. Er gebeurt op economisch vlak zo ontzettend veel dat het bijna niet bij te benen is. Waar...

Volgens onze analist Michiel is één ding zeker, Bitcoin zal de komende maanden de ware vuurproef ondergaan! Lees verder in zijn meest recente column!

Meer columns en analyses lezen? Bekijk dan zeker ook onze Crypto Talk.