Roy van Krieken Roy van Krieken
17/12/2022 12:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/12/2022 12:00

Britse toezichthouder: “Crypto platforms vergemakkelijken witwassen”

icon-overheidregulatie
Overheid en re…

Foto: Burdun Iliya/Shutterstock

De Britse Financial Conduct Authority (FCA), de hoogste financiële toezichthouder van het Verenigd Koninkrijk, heeft onlangs hard uitgehaald naar de crypto industrie. Volgens de FCA zorgen veel crypto platforms, waaronder exchanges, ervoor dat het witwassen van geld voor criminelen een stuk makkelijker wordt gemaakt.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

FCA houdt niet van crypto

Toezichthouders over de hele wereld kijken naar aanleiding van de ondergang van FTX al met argusogen naar de crypto industrie. Het FTX-drama heeft namelijk maar weer eens duidelijk gemaakt dat er nog een heleboel moet gebeuren op het gebied van regelgeving. 

Toezichthouders hopen vroeg of laat het ‘Wilde Westen’ karakter van de industrie te beëindigen en de beschuldigingen aan het adres van de crypto wereld worden steeds feller. Het laatste voorbeeld hiervan komt uit het Verenigd Koninkrijk.

De voorzitter van de FCA, Ashley Adler, liet gisteren aan politici in het land weten dat crypto platforms veelvuldig worden gebruikt voor criminele doeleinden zoals witwassen, dat meldt de Financial Times. Daarnaast zouden veel van deze platforms heel bewust buiten het bereik van toezichthouders proberen te blijven.

Adler zei daarnaast dat crypto bedrijven die zich willen vestigen in het land behoorlijk hard zullen moeten werken hiervoor.

“Onze ervaring tot nu toe met cryptoplatforms, of het nu FTX is of andere, is dat ze opzettelijk ontwijkend zijn, ze zijn een methode waarmee in omvang geld wordt witgewassen”.

Risico’s van crypto

Er kleeft volgens Adler ook disproportioneel veel risico aan de crypto industrie. Dit komt volgens hem omdat binnen crypto veel verschillende financiële disciplines worden gecombineerd, soms zelfs op een enkel platform. Normaal gesproken zijn veel van deze activiteiten gescheiden, maar in de crypto industrie komt alles samen. Dat is volgens Adler gevaarlijk.

Dat de FCA niet bepaald gecharmeerd is van crypto blijkt ook uit het feit dat de meeste bedrijven die zich melden voor een licentie worden afgewezen door de toezichthouder. Maar liefst 80% van al deze bedrijven is niet in staat om van de FCA een licentie te krijgen.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
Crypto Ontbijt: Hedera crasht -30% na nieuws, Bitcoin ETF's vallen tegen
Crypto Ontbijt: Hedera crasht -30% na nieuws, Bitcoin ETF’s vallen tegen
Rechtszaak tegen crypto exchange Coinbase krijgt nieuwe wending
Rechtszaak tegen crypto exchange Coinbase krijgt nieuwe wending
Advertentie