Home Nieuws Overheid en regulatie Centrale bank India verbood cryptocurrency zonder enig onderzoek of overleg

Centrale bank India verbood cryptocurrency zonder enig onderzoek of overleg

- Advertentie -

The Reserve Bank of India (RBI) heeft gereageerd op het verzoek om de beweegredenen voor het verbod voor banken om zich met cryptocurrency bezig te houden, prijs te geven, waarbij de bank toegaf dat er voorafgaand aan de belemmerende actie geen onderzoek is uitgevoerd.

In een Right to Information (RTI) verzoek, ingediend door de Indiase advocaat Varun Sethi, werd de Reserve Bank of India met een aantal vraagstukken, direct gevraagd naar de redenen achter het verbod van april dat alle gereguleerde instellingen uitdrukkelijk verbood diensten te verlenen aan cryptocurrency-bedrijven.

De bank bevestigde in haar antwoord dat er weinig tot geen aandacht was besteed aan de kwestie voordat het besluit genomen werd, en ook heeft de bank geen intern of onafhankelijk onderzoek uitgevoerd voordat het verbod werd afgedwongen.

In wat steeds vaker een willekeurige actie lijkt te zijn, heeft de centrale bank haar standpunt niet verduidelijkt en weigerde duidelijk om andere scherpe vragen die in het informatieverzoek naar voren werden gebracht, te beantwoorden.

Toen de centrale bank bijvoorbeeld gevraagd werd of de instantie een intern comité had ingesteld om vast te stellen of er risico’s verbonden waren aan het handelen in cryptocurrencies, antwoordde de bank met “nee”.

Op de vraag of de RBI een eigen onderzoek had uitgevoerd, of zelfs maar gecommuniceerd had met andere tegenhangers (zoals Japan), om voorafgaand aan het besluit, een regelgevingskader te begrijpen en te verkennen, was het antwoord wederom “nee”.

De RBI weigerde ook om te verduidelijken hoe het de publieke risico’s van het omgaan met cryptocurrencies, had bepaald vanaf 2013. Evenmin gaf de bank antwoord op de vraag of het voorafgaand aan het verbod, het advies van externe experts had ingewonnen, zelfregulerende cryptocurrency-exchanges volgens KYC-normen zou erkennen, of op de vraag of het Indiase burgers zou verbieden cryptocurrencies te kopen bij buitenlandse exchanges.

De centrale bank ontweek al deze vragen door te wijzen op een loophole in de RTI-act, wat de bank vrijstelde van het geven van aan antwoord.

Het verbod van de RBI in april kwam na jaren van herhaaldelijke publieke waarschuwingen van de financiële toezichthouder, waarbij burgers werden gewaarschuwd niet te handelen of te beleggen in cryptocurrencies als Bitcoin.

Vorige maand heeft de centrale bank zich teruggetrokken uit een door het Hooggerechtshof goedgekeurde petitie die regelgeving zocht om de cryptocurrency-industrie in het land effectief te legaliseren en te erkennen. In feite heeft de RBI de verantwoordelijkheid bij het uittekenen van een beleid of kader voor de opkomende sector afgewend door de zeggen dat “de RBI niet eenzijdig kan beslissen over de wettigheid van Bitcoins” in India.

Een aantal cryptocurrency-bedrijven hebben sindsdien petities ingediend bij rechtbanken met het argument dat de beslissing van de Reserve Bank of India “willekeurig, oneerlijk en ongrondwettelijk” was. Toen het de toenemende achterstand in die verzoekschriften zag, verbood het Indiase hooggerechtshof alle rechtbanken om verdere petities tegen de RBI in te dienen en vorderde het alle lopende petities in mei.

- Advertentie -

BITCOIN KOPEN

Laatste nieuws
Expert analyses

Bitcoin koers gaat hard! All time high voor het grijpen?

Wat is het toch een feestje om elke week verslag te mogen doen van de ongelooflijke sprongen van de bitcoin koers. Hebben we nog...