Centrale bank Tunesië ontkent plannen om “e-dinar” te lanceren

De centrale bank van Tunesië (BCT) ontkent dat het van plan is om een nationale digitale valuta uit te brengen.

- Advertentie -

Begin deze week was op Crypto Insiders te lezen dat Tunesië als eerste land ter wereld een zogenaamde Central Bank Digital Currency (CBDC) gaat lanceren. Deze “e-dinar” zou een digitale versie zijn van de nationale valuta van Tunesië, overgezet op een blockchain en beheerd door Universa.

Althans dat werd beweerd door het Russische persbureau Tass. De BCT ontkent echter dat het een CBDC aan het ontwikkelen is en zegt dat het verhaal uit context getrokken is.

De bank meldt wel dat het verscheidene betaalmethodes aan het onderzoeken is, waaronder een CBDC, maar er zijn nog geen plannen om het ook daadwerkelijk te implementeren.

De bank bestudeert de mogelijkheden en risico’s die inherent zijn aan deze nieuwe technologieën, voornamelijk op het gebied van cyber-security en financiële stabiliteit.

Aldus het persbericht van de BCT. Tevens zegt de bank geen banden te hebben met het Russische blockchain-bedrijf Universa:

De BCT heeft geen enkele relatie met welke nationale of buitenlandse aanbieder dan ook, om een digitale valuta te creëren.

De CBDC zou aangekondigd zijn bij de FOREX club in Tunesië, maar de BCT ontkent dit. Er werd wel een demonstratie gehouden van een CBDC-testproject dat volgens de BCT de oorzaak is voor het misverstand:

Deze Proof-of-concept (POC) test werd uit context getrokken en werd een marketingoperatie waarbij de naam van de BCT onjuist werd gebruikt.

- Advertentie -

Universa kondigde het nieuws van de e-dinar groots aan op Twitter, maar zei daarbij niet dat het om een POC-test ging. Alexander Borodich, CEO van Universa, sprak tevens over de e-dinar, maar heeft vooralsnog niet gereageerd op het nieuws dat deze niet bestaat.

De koers van Universa (UTNP), de native token van de Universa blockchain, schoot kort na het oorspronkelijke nieuws met bijna 120% omhoog naar $0.0071, maar de token is inmiddels, op het moment van schrijven, weer naar beneden gekelderd naar $0,0032.

Crypto Insider David heeft weer een gloednieuwe technische analyse online staan! Lees zijn wekelijkse bitcoin (BTC) koersanalyse, dit keer met de titel “De stier komt eraan!”, nu!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

- Advertentie -
Ad
Bitvavo
Reviewed
€16.421,00 Kopen
1
Bitonic
Reviewed
€16.443,00 Kopen
2
Litebit
Reviewed
€16.515,50 Kopen
3
Bitcoinmeester
Reviewed
€16.543,60 Kopen
4
SATOS
Reviewed
€16.726,30 Kopen
Laatste nieuws

Ethereum 2.0 lancering nog maar uren verwijderd, meer dan $500 miljoen...

0
De lancering van Ethereum (ETH) 2.0 is nog maar enkele uren verwijderd en de verwachtingen zijn zeer hooggespannen. Op 1 december om 12 uur...
- Advertentie -
Expert analyses

Bitcoin koers dipt omlaag! Tijd voor paniek of voor nieuwe kansen?!

Het lijkt de afgelopen 24 uur wel alsof Pietje Paniek heel veel broertjes en zusjes heeft gekregen. De bitcoin koers heeft zich tot op...