Kevin Schijven Kevin Schijven
10/11/2019 15:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/11/2019 15:45

Tunesië is eerste land dat eigen nationale digitale valuta uitbrengt

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Tunesië is eerste land dat eigen nationale digitale valuta uitbrengt

Tunesië is het eerste land ter wereld dat een eigen nationale digitale valuta gaat uitbrengen: de “e-dinar.” Dat meldt het Russische persbureau Tass op 7 november.
Deze Central Bank Digital Currency (CBDC) is een digitale versie van de Tunesische dinar, de nationale valuta van het land, dat overgezet wordt op een blockchain.
Tunesië brengt dus geen nieuwe valuta uit, maar zet een deel van zijn reserves om in deze digitale versie. Tunesiërs kunnen binnenkort hun papierengeld omwisselen voor de e-dinar.
Het Russische blockchain-bedrijf Universa zal de e-dinar beheren en ontvangt een percentage van alle transacties die met de CBDC uitgevoerd zullen worden.
Alexander Borodich, CEO en oprichter van Universa, zegt dat de blockchain de digitale valuta zal beschermen tegen vervalsing, maar dat deze CBDC geen “echte” cryptocurrency is:

Digitale bankbiljetten kunnen niet worden vervalst – elk bankbiljet wordt beschermd door cryptografie, dat net als zijn papieren tegenhanger, een eigen digitale watermerk heeft. Bovendien is de productie van zo’n bankbiljet 100 keer goedkoper dan het verspillen van inkt, papier en elektriciteit tijdens het drukproces.

De e-dinar zal online verkrijgbaar zijn alsmede via 2.000 kiosken die in het land worden geopend. De CBDC kan gebruikt worden voor betalingen in winkels, restaurants, cafés en meer door een QR-code te scannen.
Tevens hoopt Tunesië dat de e-dinar internationaal gebruikt zal worden waardoor het land niet meer afhankelijk zal zijn van de Amerikaanse dollar voor grensoverschrijdende transacties. Ook wil het onafhankelijk worden van het SWIFT banksysteem.
De e-dinar is gelanceerd in testvorm bij de Forex Club van Tunesië, met een symbolische overdracht van één dinar tussen het hoofd van de centrale bank, Marouane El Abassi, en een vertegenwoordiger van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
Zo lijkt het erop dat Tunesië China voor is als eerste land dat een nationale stablecoin uitbrengt. De verwachting was dat China wellicht de eerste zou zijn. Ook de Europese centrale bank overweegt wellicht een dergelijke stablecoin uit te brengen. En dan is er natuurlijk nog libra, de aankomende stablecoin van Facebook.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie