Simon Bosch Simon Bosch
26/08/2023 17:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/08/2023 17:45

Centrale bank VS waarschuwt voor nóg hogere rentes, wat doet bitcoin?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin verslaat dollar in inflatiestrijd, laat centrale bank VS los

Foto: Paul Brady Photography/Shutterstock

De Amerikaanse Federal Reserve was vorig jaar één van de meest agressieve centrale banken qua renteverhogingen. Dit was een belangrijke oorzaak van de flinke crash van onder andere aandelen, en ook van crypto

De beleidsrente van de Fed staat inmiddels op 5,25% tot 5,50%, en is al 17 jaar niet zo hoog geweest als nu. Even dachten analisten dat het nu wel gedaan was met de renteverhogingen, maar op vrijdag waarschuwde de Fed dat dit wel eens een verkeerde inschatting zou kunnen zijn.

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis
  • Advertentie
  • Bitvavo

Federal Reserve blijft streng

Op vrijdag hield Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, een toespraak op de jaarlijkse Jackson Hole-conferentie over de stand van zaken in de economie en over de inflatie.

Het is de taak van de Fed om de inflatie terug te brengen naar de doelstelling van 2%, en daar gaan we voor zorgen. We hebben het afgelopen jaar een veel strenger beleid doorgevoerd. De inflatie daalde vervolgens, maar deze is nog steeds te hoog. We zijn bereid om de [beleidsrente] verder te verhogen en [om deze hoog te houden] tot we er zeker van zijn dat de inflatie ook op de lange termijn rond [ons doel van 2%] zal liggen.”

Aldus Powell. Ook benadrukt de directeur dat de inflatie is veroorzaakt door een erg grote vraag naar producten en door de grote verstoringen in wereldwijde bevoorradingsketens door de coronapandemie. Inmiddels lijkt de Fed langzaam zijn doel te bereiken, maar het einde zou nog niet in zicht zijn.

Wel benadrukte Powell dat de beleidsrente uitsluitend verder opgevoerd zal worden als dat toepasselijk is voor de situatie. Inmiddels zit Nederland al in een recessie, en sommige analisten verwachten dat ook de Verenigde Staten hier uiteindelijk in zal belanden.

Advertisement

Bitcoin weet het nog niet zeker

In eerste instantie reageerden bitcoin (BTC) en veel andere cryptocurrencies op het nieuws met een milde daling. Maar inmiddels is de bitcoin koers weer teruggekropen naar de prijs ten tijde van het begin van de conferentie.

Het lijkt er vooralsnog dus op dat de crypto-markt nog niet helemaal weet hoe het nieuws geïnterpreteerd moet worden. Aan de ene kant zijn er signalen dat de Fed de rentes nog verder zal verhogen en misschien zelfs een recessie zal veroorzaken, aan de andere kant denken sommige analisten dat de volgende bullmarkt al begonnen is.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement