Simon Bosch Simon Bosch
02/01/2023 06:08 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/10/2023 12:30

China telt meer dan 1.400 crypto-bedrijven

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
China telt meer dan 1.400 crypto-bedrijven

Foto: IHOR SULYATYTSKYY / Shutterstock.com

Als één land is waar ‘het is ingewikkeld’ geldt voor de crypto-industrie, dan is het China wel. Vorig jaar heeft de Chinese overheid harde maatregelen genomen en crypto-bedrijven zo goed als verboden gemaakt. Toch is de jonge industrie indirect booming in China. Sterker nog, dat horen we nu direct van de Chinese overheid zelf.

Cryptobeurs Binance ontvangt miljoenen boete van Canadese overheid
Cryptobeurs Binance ontvangt miljoenen boete van Canadese overheid

Chinese bedrijven groot in blockchain

Vorig jaar is het er niet alleen illegaal geworden om cryptocurrencies te minen, maar ook om ze te verhandelen en uit te geven. Maar de wetgeving in China is niet bepaald eenduidig, zo is het voor Chinese bedrijven niet verboden om met blockchain bezig te zijn.

De Chinese overheid concludeert in een onderzoek met de titel ‘2022 blockchain whitepaper’ dat meer dan 1.400 bedrijven uit China zich bezighouden met blockchain.

In het whitepaper verklaart het dat China en de VS samen 52% van de marktwaarde van de gehele crypto-industrie vertegenwoordigen. Chinese bedrijven zouden op grote schaal blockchains ontwikkelen én gebruiken. Zo staat er bij China Mobile en China Unicorn op publieke blockchains wat je telefoonabonnement kost. En met Zhejiang Cold Chains kun je de herkomst van voedsel controleren met behulp van een QR-code op de verpakking.

Helaas zijn blockchains en cryptocurrencies tegenwoordig maar amper los van elkaar te zien. Of en hoe China een ‘link’ vormt met de crypto-ecosystemen van de rest van de wereld is niet duidelijk. In ieder geval gebuikt China dus wel degelijk blockchain, al is ‘crypto’ minder prominent aanwezig.

Advertentie

Is China wel zo ver in blockchain?

Ondertussen zijn er ook geluiden dat China’s voortgang in deze sector helemaal niet zo sterk is als je nu zou denken. Zo zit de Central Bank Digital Currency (CBDC) van China in een testfase. De ‘digitale yuan wordt dus al gebruikt door een beperkt aantal mensen, maar deze blijkt helemaal niet zo populair te zijn als de bedoeling is.

Ook pocht de overheid dat maar liefst 84% van alle patentaanvragen voor blockchain-technieken uit China komt, maar slechts 20% wordt goedgekeurd. Dat betekent dat netto 17% van de goedgekeurde patenten Chinees is. Of China wel zo vooruitstrevend is in blockchain kun je je dus afvragen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Goedkeuring ethereum ETF's kan tot grote koersexplosie leiden
Goedkeuring ethereum ETF’s kan tot grote koersexplosie leiden
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
Crypto Ontbijt: Hedera crasht -30% na nieuws, Bitcoin ETF's vallen tegen
Crypto Ontbijt: Hedera crasht -30% na nieuws, Bitcoin ETF’s vallen tegen
Advertentie