Ivo Melchers Ivo Melchers
08/06/2023 19:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/06/2023 19:30

Crypto advertenties op social media verleden tijd? EU opent de jacht

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Europa wil nieuwe regels toevoegen aan crypto wetgeving

Foto: Bramby/Shutterstock

Met het enorme aantal gebruikers op social media kun je er bijna niet aan ontkomen dat dit wordt ingezet voor de promotie van enkele crypto projecten. Investeerders worden regelmatig om de tuin geleid en verzekerd van enorme winsten terwijl het project zelf geen enkele vorm van waarde heeft. De Europese Consumentenorganisatie (BEUC), een overkoepelende groep van 46 onafhankelijke consumentenorganisaties uit 32 landen, bracht gisteren een rapport uit over de misleidende promotie van cryptocurrencies op social media.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Crypto advertenties op social media

Het rapport, genaamd ‘Hype of schade? De grote oplichting van social media en cryptovaluta’, geeft een waarschuwing aan consumenten over het feit dat zij zich onvoldoende bewust zijn van alle risico’s die gepaard gaan met cryptovaluta.

Het rapport haalt voorbeelden uit Instagram, YouTube, Twitter en TikTok en noemt ze ‘sleutelspelers’ voor het adverteren van cryptoprojecten. In het geval van Facebook wijst het rapport erop dat cryptoadvertenties de regels omzeilen en de promotie van niet-gelicentieerde financiële platforms verbieden.

In het rapport was het volgende hierover te lezen:

‘’TikTok, Instagram, Twitter en YouTube zijn verantwoordelijk voor het toestaan dat misleidende advertenties van crypto zich vermenigvuldigen via advertenties en influencers. Dit is een oneerlijke handelspraktijk waarbij consumenten worden blootgesteld aan ernstige schade (verlies van aanzienlijke geldbedragen).’’

Op EU-niveau zou er al een juridische basis zijn, namelijk de richtlijn oneerlijke handelspraktijken, én tevens een instantie voor de handhaving genaamd ‘Consumer Protection Cooperation Network’.

In het rapport wordt er bij deze instantie op aangedrongen om social mediaplatforms te verzoeken strengere voorwaarden op te nemen in hun advertentiebeleid met onder meer een verbod voor influencers om cryptoproducten te promoten volgens hun gebruiksvoorwaarden.

Jongeren zijn vaak de dupe

Ook worden zogenoemde ‘finfluencers’ opgemerkt als een ‘’belangrijke bron van informatie voor een jonger publiek. Dit komt in zekere zin overeen met enkele resultaten van een eerder onderzoek wat je in het begin van het jaar wellicht voorbij hebt zien komen in het altcoin nieuws. Het onderzoek kwam destijds tot de conclusie dat vooral de jongere generatie niet zo gecharmeerd zou zijn van het doen van onderzoek naar crypto-projecten alvorens ze er geld in stoppen.

Als gevolg zijn zij een stuk gevoeliger om te handelen naar ‘advies’ wat gegeven wordt op social mediakanalen.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie