Ivo Melchers Ivo Melchers
08/06/2023 19:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/06/2023 19:30

Crypto advertenties op social media verleden tijd? EU opent de jacht

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Europa wil nieuwe regels toevoegen aan crypto wetgeving

Foto: Bramby/Shutterstock

Met het enorme aantal gebruikers op social media kun je er bijna niet aan ontkomen dat dit wordt ingezet voor de promotie van enkele crypto projecten. Investeerders worden regelmatig om de tuin geleid en verzekerd van enorme winsten terwijl het project zelf geen enkele vorm van waarde heeft. De Europese Consumentenorganisatie (BEUC), een overkoepelende groep van 46 onafhankelijke consumentenorganisaties uit 32 landen, bracht gisteren een rapport uit over de misleidende promotie van cryptocurrencies op social media.

Crypto kan Biden alsnog de winst op Trump bezorgen, zegt belangengroep
Crypto kan Biden alsnog de winst op Trump bezorgen, zegt belangengroep

Crypto advertenties op social media

Het rapport, genaamd ‘Hype of schade? De grote oplichting van social media en cryptovaluta’, geeft een waarschuwing aan consumenten over het feit dat zij zich onvoldoende bewust zijn van alle risico’s die gepaard gaan met cryptovaluta.

Het rapport haalt voorbeelden uit Instagram, YouTube, Twitter en TikTok en noemt ze ‘sleutelspelers’ voor het adverteren van cryptoprojecten. In het geval van Facebook wijst het rapport erop dat cryptoadvertenties de regels omzeilen en de promotie van niet-gelicentieerde financiële platforms verbieden.

In het rapport was het volgende hierover te lezen:

‘’TikTok, Instagram, Twitter en YouTube zijn verantwoordelijk voor het toestaan dat misleidende advertenties van crypto zich vermenigvuldigen via advertenties en influencers. Dit is een oneerlijke handelspraktijk waarbij consumenten worden blootgesteld aan ernstige schade (verlies van aanzienlijke geldbedragen).’’

Op EU-niveau zou er al een juridische basis zijn, namelijk de richtlijn oneerlijke handelspraktijken, én tevens een instantie voor de handhaving genaamd ‘Consumer Protection Cooperation Network’.

In het rapport wordt er bij deze instantie op aangedrongen om social mediaplatforms te verzoeken strengere voorwaarden op te nemen in hun advertentiebeleid met onder meer een verbod voor influencers om cryptoproducten te promoten volgens hun gebruiksvoorwaarden.

Jongeren zijn vaak de dupe

Ook worden zogenoemde ‘finfluencers’ opgemerkt als een ‘’belangrijke bron van informatie voor een jonger publiek. Dit komt in zekere zin overeen met enkele resultaten van een eerder onderzoek wat je in het begin van het jaar wellicht voorbij hebt zien komen in het altcoin nieuws. Het onderzoek kwam destijds tot de conclusie dat vooral de jongere generatie niet zo gecharmeerd zou zijn van het doen van onderzoek naar crypto-projecten alvorens ze er geld in stoppen.

Als gevolg zijn zij een stuk gevoeliger om te handelen naar ‘advies’ wat gegeven wordt op social mediakanalen.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders, nadat hij via Instagram Stories benaderd werd. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Bitcoin’s zware correctie: Lange termijn investeerders veranderen strategie
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Waarom dalen PEPE, Floki en Dogwifhat harder dan bitcoin?
AI voorspelt: Deze memecoins exploderen bij bitcoin koers van $100.000
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Toezichthouder bestempelt bitcoin en ethereum als grondstoffen
Toezichthouder bestempelt bitcoin en ethereum als grondstoffen
Niet Duitsland? Wie zat achter de enorme Bitcoin verkoop?
Niet Duitsland? Wie zat achter de enorme Bitcoin dump?
Goed voor crypto? Europese Centrale Bank wil blockchain inzetten
Goed voor crypto? Europese Centrale Bank wil blockchain inzetten
Advertentie