Gijs Ooijen Gijs Ooijen
06/04/2023 19:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/04/2023 19:00

Crypto bedrijven moeten ”volledig toezichtbaar” zijn, zegt ECB-bestuurslid

icon-overheidregulatie
Overheid en re…

Foto: Shutterstock/ilolab

“Cryptobedrijven moet volledig toezichtbaar zijn”, aldus ECB-bestuurslid Elizabeth McCaul. In haar recente blogpost waarschuwt McCaul voor de gevaren van ongereguleerde cryptobedrijven en roept ze op tot meer toezicht op de sector. Met de recente ineenstorting van FTX in het achterhoofd, benadrukt McCaul dat er dringend behoefte is aan een duidelijk regelgevings- en toezichtskader voor cryptobedrijven.

VS probeert expres innovatie tegen te houden, zegt Ethereum-oprichter
VS probeert expres innovatie tegen te houden, zegt Ethereum-oprichter

Extra toezicht op crypto bedrijven

McCaul, lid van de raad van toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB), heeft opgeroepen tot extra toezicht op cryptobedrijven die in grijs gebied opereren. In een blogpost van 5 april zei McCaul dat er momenteel geen duidelijk regelgevings- of toezichtskader bestaat voor cryptobedrijven, maar dat de ineenstorting van FTX het probleem duidelijk heeft gemaakt. Ze roept beleidsmakers op om de gaten in de regelgeving die tot bankfaillissementen zouden kunnen leiden aan te pakken, waarbij ze de instortingen van Silicon Valley Bank en Signature Bank in de Verenigde Staten als voorbeelden aanhaalde.

McCaul zei onder andere het volgende in haar blogpost:

“In de cryptowereld wordt […] het concept zelf van grenzen en jurisdicties ter discussie gesteld. Hoe kunnen we toezicht houden op bedrijven die geen fysieke grenzen hebben? We moeten meer nadenken over hoe internationale coördinatie eruit zal zien en hoe die effectief kan zijn bij het reguleren van de cryptowereld.”

Er is actie nodig, volgens McCaul

Volgens McCaul staat een kader voor crypto, dat was voorgesteld door de Financial Stability Board en het Basel Committee on Banking Supervision, “zeer in de kinderschoenen” en zou deze naar verwachting in 2025 in werking treden. McCaul roept op om dit probleem serieuzer te nemen en geeft aan dat er actie nodig is.

“Beurzen zoals FTX voeren hun activiteiten uit door gebruik te maken van een groepsstructuur, terwijl MiCA alleen van toepassing is op het niveau van de individuele entiteit. Naar mijn mening hebben grote spelers zoals FTX of Binance een geconsolideerde aanpak nodig, zelfs als dit aanpassingen van de bestaande wetgeving vereist.”

De ECB onderzoekt momenteel de mogelijke impact van een digitale euro op het financiële systeem van de Europese Unie, inclusief de regelgeving die hierbij zou kunnen horen en wat voor voordelen en nadelen het zou kunnen hebben. In januari sprak ECB-directielid Fabio Panetta het Europees Parlement toe en schetste hij een plan voor een digitale euro die naast contant geld kan worden gebruikt.

Deel dit artikel
Gijs Ooijen

Gijs houdt zichzelf sinds enkele jaren bezig met cryptocurrency en blockchain. Zijn kennis op dit gebied zet hij graag in om jou te voorzien van crypto nieuws en kennisartikelen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Goedkeuring ethereum ETF's kan tot grote koersexplosie leiden
Goedkeuring ethereum ETF’s kan tot grote koersexplosie leiden
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
Crypto Ontbijt: Hedera crasht -30% na nieuws, Bitcoin ETF's vallen tegen
Crypto Ontbijt: Hedera crasht -30% na nieuws, Bitcoin ETF’s vallen tegen
Advertentie