Sander van Rijn Sander van Rijn
27/09/2023 15:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/09/2023 15:00

Crypto stablecoins dreigen financiële stabiliteit, zegt centrale bank

Nieuws
Crypto stablecoins dreigen financiële stabiliteit, zegt centrale bank

Foto: Sitara_Y/Shutterstock

De Federal Reserve Bank van Boston en New York waarschuwen in een recent rapport voor mogelijke financiële onrust. Deze onrust kan volgens de twee Amerikaanse regionale centrale banken worden veroorzaakt door de opkomt van stablecoins.

Stablecoins, zoals tether (USDT) en USD coin (USDC), worden steeds populairder en trekken zowel de aandacht van handelaren als toezichthouders. De waarde van  digitale munten is gekoppeld aan andere activa of valuta, veelal de Amerikaanse dollar. Ze zijn zeer populair in de crypto-handel.

Leuk nieuws! 🎉 Bitvavo geeft lezers vandaag gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀
  • Advertentie
  • Bitvavo

Stablecoins kwetsbaar tijdens financiële stress

Het rapport met de titel “Runs and Flights to Safety: Are Stablecoins the New Money Market Funds?”  is gepubliceerd op 26 september. In dit rapport worden de “runs” op stablecoins (2022-2023) en geldmarktfondsen (2008 en 2020) met elkaar vergeleken.

Zo’n dergelijke “run” verwijst naar het massaal terugtrekken van geld, uit angst voor waardeverlies. Dit heeft een neerwaartse spiraal van prijsdalingen tot gevolg. In het rapport wordt benadrukt dat beide soorten activa kwetsbaar zijn voor dit soort runs tijdens perioden van financiële stress.

“Onze bevindingen tonen aan dat stablecoins kwetsbaar zijn voor runs tijdens perioden van brede cryptomarkt ontwrichting en idiosyncratische stressgebeurtenissen. Mochten stablecoins blijven groeien en meer verweven raken met belangrijke financiële markten, zoals korte termijn financieringsmarkten, dan zouden ze een bron van financiële instabiliteit kunnen worden voor het bredere financiële systeem.”

Advertisement

Kan crypto financiële instabiliteit veroorzaken?

Een andere cruciale bevinding in het rapport is de zogenaamde “break-the-buck” drempel. Deze discrete drempel is het punt waarop de waarde van een financieel instrument onder de dollar zakt. Het rapport identificeert deze gebeurtenis als een kritiek moment in de wereld van crypto.

Het onderzoek toon aan dat beleggers hun investeringen vaak terugtrekken zodra de prijs van een stablecoin onder deze drempel daalt. Dit spoort andere investeerders aan om hun posities in de markt te verkopen en zorgt voor een aanzienlijke impact op de stabiliteit in de financiële markt. Volgens het rapport kan dit leiden een mogelijke asset crash voor de overgebleven investeerders.

Het rapport van de Federal Reserve heeft wereldwijde aandacht getrokken. Banca d’Italia, de centrale bank van Italië, verklaarde onlangs maatregelen te nemen om mogelijke runs op stablecoins te voorkomen. De Italiaanse bankautoriteit benadrukt de ineenstorting van de stablecoin TerraUSD (UST) in 2022. Volgens hen is de stablecoin UST “helemaal niet stabiel gebleken”.

Centrale banken lijken wereldwijd particuliere stablecoins in een zo kwaad mogelijk daglicht te plaatsen. Dit is waarschijnlijk om ruimte te maken voor hun eigen stablecoin, een zogenaamde central bank digital currency (CBDC).

Deel dit artikel
Sander van Rijn

Met een passie voor schrijven en de achtergrond kennis van de blockchain-technologie en digitale valuta’s, probeert Sander een toekomstige wandelende crypto bibliotheek te worden. De kennis die hij reeds heeft opgedaan deelt hij graag met vrienden en kennissen, maar nu is eindelijk de tijd aangebroken dat hij dit gaat doen voor het grotere publiek.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
eddy-crypto-miljonair-tiener
Crypto-miljonair Eddy begon met €93 op 15-jarige leeftijd
Advertisement

Trending Nieuws nieuws

Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement