Simon Bosch Simon Bosch
30/03/2023 10:15 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/03/2023 10:15

“Crypto-vriendelijke banken hebben hun risico niet afgedekt”

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…

Foto: Neirfy / Shutterstock.com

De afgelopen paar maanden zijn er verschillende grote banken omgevallen – zelfs een paar enórme banken zoals Silicon Valley Bank (SVB) en Credit Suisse. De angst voor een enorme kredietcrisis die de crisis van 2008 evenaart zit er dus flink in. Volgens de Federal Deposit and Insurance Corporation (FDIC) komt het probleem deels doordat crypto-vriendelijke banken hun risico’s niet goed hebben beheerd.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Problemen met crypto klanten

Dat verklaart FDIC-directeur Martin Gruenberg in een hoorzitting met de Amerikaanse Senaat. De FDIC is het instituut dat het centrum vormt van het Amerikaanse Depositogarantiestelsel. Gruenberg klaagde over hoe Silvergate Bank, SVB en Signature Bank nalatig waren in hun risicomanagement.

De problemen begonnen bij Silvergate, maar de oorsprong hiervan vonden we bij de problemen bij FTX. Deze failliet gegane crypto exchange vertegenwoordigde namelijk iets minder dan 10% van de tegoeden op de rekening van Silvergate, daarmee was FTX de grootste klant van het bedrijf. Toen FTX failliet ging verdwenen deze tegoeden als sneeuw voor de zon.

Hierna haalden andere klanten ook op grote schaal hun geld weg bij Silvergate, goed voor 68% van alle stortingen. Vervolgens was het faillissement niet ver weg.

Bij Silicon Valley Bank (SVB) ging het ook mis. Ook dit bedrijf had nogal wat crypto-bedrijven als klant, evenals een flink aantal technologiebedrijven en durfkapitaalfondsen. Naast crypto is ook de technologiesector in 2022 hard gekrompen. En net als Silvergate maakte SVB volgens de FDIC-topman gebruik van crypto voor het verwerken van transacties, wat om die reden ook buiten bedrijfstijden kon.

Advertentie

Geen andere crypto bedrijven verzekerd door FDIC

Het waren de enige twee banken ‘van dit type’ die ook door de FDIC verzekerd worden. Signature Bank nam minder risico dan de twee concurrenten. Echter kwam dit doordat de bank pas na de val van FTX haar blootstelling aan de crypto-industrie verminderde. Dit bleek helaas niet genoeg te zijn, ook dit instituut is nu failliet. Echter vinden critici dat de bank voornamelijk gesloten werd als waarschuwing voor andere banken met blootstelling aan crypto.

In tegenstelling tot de financiële hulp die instituten inmiddels kunnen krijgen via de Federal Reserve staat de hulp vanuit de FDIC helemaal niet in verbinding met de centrale bank. In plaats daarvan worden bailouts via de FDIC betaald vanuit commissies die banken aan dit instituut betalen. Als de FDIC een bedrijf helpt valt dit dus niet onder geld printen.

Brown denkt dat de rest van het Amerikaanse bankensysteem stabiel is. Ook heeft Federal Reserve-directielid Michael Barr voor de Senaat uitgebreid uiteengezet waarom SVB is omgevallen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie